ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Кириенко: За 1 година руските АЕЦ спестяват на света изхвърлянето на 711 милиона тона въглероден двуокис

30.05.2016

Експлоатацията на атомните централи в Русия за 1 година спестява на света изхвърлянето на 711 млн. тона въглероден двуокис в атмосферата. А това се равнява на отделените в атмосферата вредни емисии от работата на всички автомобили в Русия за 6 години.

 

Това обяви Сергей Кириенко, генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“, по време на дискусията „Ядрената енергетика като основа за безвъглероден енергобаланс“ в първия ден на световното атомно изложение „АТОМЕКСПО 2016“, което бе открито днес в Москва.

По данни на Международната агенция по енергетика за последните 45 години всички АЕЦ в света са спестили изхвърлянето на 56 гигатона парникови емисии, каза още Кириенко. Ето защо можем да кажем, че ядрената енергия е най-зелената енергия, на практика безвъглеродна енергия, заяви Кириенко.

„След Парижката климатична конференция в края на 2015 година се задава въпросът: коя е по-добра – ядрената енергия или енергията от възобновяеми източници. Въпросът обаче трябва да бъде дург – какъв е оптималният баланс межу двете“, заяви Кириенко. Според него, най-важното е намаляване на изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферта.

„Не навсякъде може да се разчита само на възобновяеми енергийни източници, от една страна. От друга страна източника на ВЕИ не може да се съхранява и не може да се гарантира постоянност на тази енергия. А за промишлеността е важна предсказуемостта на доставките и стабилността на цената на електроенергията“, каквито имаме при енергията, произвеждана от АЕЦ, коментира още Кириенко.

„АТОМЕКСПО 2016“ се провежда в Москва в периода 30 май – 1 юни и е най-престижното изложение на компаниите в ядрената индустрия. През последните години „АТОМЕКСПО“ се превърна в международно признато дискусионно средище, където се обсъждат най-актуалните въпроси на ядрената енергетика, формулират се насоките за по-нататъшното и развитие и се срещаткомпаниите от ядрения бизнес. Тема на VIII издание на „АТОМЕКСПО“ е „Ядрената енергия като основа на безвъглеродния енергиен баланс“.

За колегите, които живо се интересуват от работата на форума е организирана он-лайн транслация на основните събития: http://2016.atomexpo.ru/seti

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари