ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ предупредиха за опасност от ядрено заразяване. – Учените моделираха авария с отработило ядрено гориво.

30.05.2016

Пожар в хранилището за ОЯГ в която и да е АЕЦ, разположена на изток в САЩ, може да приведе до катастрофални за жителите на страната последствия. Мащабите на възможното бедствие биха превишили загубите на Япония в резултат на аварията на АЕЦ “Фукушима-1”.

Peach Bottom Atomic Power Station

Резултатите от това изследване на американските физици са изпратени за публикуване в списание Science & Global Security, за което съобщава Science News. Според мнението на авторите, натрупаното ОЯГ в атомните електроцентрали представлява заплаха за страната.

Всички АЕЦ в страната съхраняват отработилото ядрено гориво в басейните за отлежаване на касетите (БОК) минимум за четири години, през които то бавно изстива.

 

Симулиране на пожар

Учените са изследвали последствията от авария в БОК на АЕЦ в град Пич-Боттом (щат Пенсилвания).

Голям пожар в тази АЕЦ може да доведе до необходимост от преселване 3,46 милиона души от територия с обща площ 31 хиляди квадратни километра (km2). Това е повече от площта на щата Ню-Джърси. Тези данни са получени с помощта на програмата MACCS2, която позволява да се моделира разпространението на радиоактивните изхвърляния от вятъра.

В резултат на пожара на АЕЦ ще се освободи Cs137 (с период на полуразпад 30 денонощия) и активност 1,6 хиляди петабекерела (PBq=1015Bq). Учените са моделирали разпространението на радиацията в продължение на осем месеца от момента на потенциалната авария (1 януари 2015 година).

 

 

Отначало инцидентът ще засегне Пенсилвания и Филаделфия. Смяната на преобладаващото направление на въздушните потоци след 1 юли ще доведе до разпространение на радиоактивното замърсяване по повече от гъсто-населените райони на Средно-Атлантическите щати.До края на 2015 година радиоактивното поражение ще възлиза на повече от 1 MBq/m2.

Бедствието ще обхване над 18,1 милиона души, населяващи територия от 101 хиляди km2. Финансовите загуби от катастрофата ще надхвърлят 1 трилион долара.

Симулираното от учените бедствие е базирано на сведенията, известни от аварията на АЕЦ “Фукушима-1”. Поради земетресението и цунами на централата е възникнал взрив и пожар, в резултат на което три от шестте реактора са се разтопили и изхвърлили в околната среда смъртоносни дози радиация. От района на бедствието са били евакуирани 88 хиляди души.

Източници: http://vesti-ukr.com/nauka-i-tehnologii/150193-ssha-predupredili-ob-opasnosti-jadernogo-zarazhenija

http://www.sciencemag.org/news/2016/05/spent-fuel-fire-us-soil-could-dwarf-impact-fukushima

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари