ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украинският регулатор няма принципни претенции към горивото на Westinghouse

13.06.2016

Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна няма “принципни претенции” към работата на горивото на компанията Уестингхаус (Westinghouseна трети блок на ЮУАЕЦ. За това съобщи в коментар пред кореспондент на ТАСС прес-секретарят на инспекцията Тарас  Козулко .

 

 

“Регулаторът няма принципни претенции към горивото ТВС-WR според резултатите от експлоатацията му на трети блок на ЮУАЕЦ. Окончателното решение ще се вземе по време на пусковото съвещание“, поясни прес-секретарят.

Преди време касетите ТВС-WR бяха извадени от този блок за извършване на инспекция. Директорът по ядрена и радиационна безопасност на компанията „Энергоатом“ Павел Лашевич съобщи, че се планира опитната експлоатация на горивото на “Westinghouse” да се разпростре на втори блок на ЮУАЕЦ и на пети блок на Запорожската АЕЦ. Това ще бъде предшествано от резултатите от обследването на работата горивните сборки на трети енергоблок на ЮУАЕЦ.

 

За справка

През последните няколко месеца енергоблокове на ЮУАЕЦ нееднократно се изключваха от енергийната система поради сработване на аварийната защита. В частност, на 20 май втори енергоблок на централата беше изключен от енергийната система. Някои СМИ свързаха това с некоректната работа на горивото “Westinghouse”.

Обаче, както подчертаха от компанията „Энергоатом“, сега гориво на Уестингхаус е заредено единствено в трети блок на централата. Във всички останали реактори на украинските АЕЦ работят само касети на руската компания „ТВЭЛ“.

През тази година Киев планира да получи от Уестингхаус пет (210 сборки) от тринадесетте партиди, останалите осем партиди са от руската горивна компания „ТВЭЛ“.

„Энергоатом“ и „Westinghouse“ си сътрудничат по проекта за внедряване на украинските АЕЦ американско ядрено гориво. През април 2012 година на трети блок на ЮУАЕЦ бяха открити повреди на горивните касети американско производство. В последствие специалната ведомствена комисия определи, че причина за повредите са конструктивни недоработки. През 2014 година ръководството на Украйна се върна към въпроса за диверсификация на доставките на ядрено гориво и договорът с “Westinghouse” беше продължен до 2020 година.

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/1946838-ukrainskiy-regulyator-ne-imeet-principialnyh-pretenziy-k-toplivu-vestingauz-vedomstvo.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари