ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кметът на Хирошима иска от Обама реални стъпки към ядреното разоръжаване

15.05.2016

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова президента на САЩ Барак Обама да не се ограничава с думи, а да предприеме реални стъпки в посока към ядреното разоръжаване.

 

Той заяви това на пресконференция в общинската администрация във връзка с предстоящата визита в града на ръководителя на Белия дом.

“Президентът на САЩ, каза той, по-рано говореше за ядреното разоръжаване в своите изказвания, но от това не произтекоха никакви конкретни действия”.

“Иска ми се – той да направи макар и една-две стъпки в това направление. Президентът на САЩ е длъжен да чуе пожеланията на хората, които са пострадали от американската атомна бомбардировка”.

Кметът на Хирошима съобщи, че сега се решава въпросът за организиране на площадката, където Барак Обама ще може да се срещне с тези хора. Обаче, има съобщения, че американската администрация засега не е дала ясно съгласие за това.

По-рано Барак Обама изрази готовност да посети Хирошима на 27 май веднага след завършване на срещата на върха на “седморката”, която ше се състои на 26 и 27 май в японския национален парк Исе-Сима.

Той ще бъде първият президент на САЩ, посетил този японски град, който на 6-ти август 1945 година беше подложен на американска атомна бомбардировка. Както нееднократно бе заявено от Белия дом, посещението на Барак Обама не означава, че Вашингтон има намерение да се извини за ядрения удар по Хирошима.

При взрива на американската атомна бомба на 6 август 1945 година са загинали от 70 до 100 хиляди души. Много от останалите живи по-късно са умрели от лъчева болест и от други последствия на бомбардировката.

Общият брой на жертвите от ядрения удар по Хирошима, според данните към 6 август 2015 година, е достигнал почти 298 хиляди души.

Източник:

http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/3277990

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари