ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Световната банка инвестира 25 милиарда долара в “зелената” енергетика

19.04.2016

Световната банка обяви нов план, който ще продължи развитието на ВЕИ в света, и планира да увеличи съмарната инсталирана мощност на възобновяемата енергетика с още 30 GW до 2020 година, а също така да помогне на развиващите се страни да изпълнят задълженията си, които бяха договорени на конференцията на ООН по климата съгласно плана COP21.

 

 

В рамките на тези усилия, банката планира да инвестира 25 милиарда долара в зелената енергетика до края на това десетилетие.

Президентът на Групата на Световната банка Джим Ен Ким заяви, че банката работи в ускорен режим, за да помогне на страните да направят голям преход към увеличаване на ВЕИ, намаляване на дела на въглеродната енергетика, разработване на чисти транспортни системи и за създаване на градове с подобрени условия за живот на увеличаващото се градско население.

«Климатичните измнения са определящ въпрос на нашето време, който не може да бъде решен чрез изолирани действия на отделните държави.

Сложността на проблема изисква вземане на решения в много различни сектори, като енергетика, водоснабдяване, селско стопанство, транспорт, градско планиране и управление на рисковете при стихийни бедствия и аварии.

Световната банка се намира в уникално положение, за да работи при разработване на решения със страните, които изграждат своята устойчивост към климатичните въздействия, защитават населението си и околната среда, а също намаляват и емисиите», отбелязва вице-президентът на Групата на Световната банка Лаура Тук.

Проектите ще бъдат съсредоточени в такива области, като монтиране на слънчеви панели на покривите на къщите и ускорено развитие на разпределената слънчева енергетика в страните на юг от Сахара.

Членът на групата на Световната банка Международната финансова корпорация (IFC) планира да увеличи климатичните си инвестиции от сегашните 2,2 милиарда долара годишно до 4,5 милиарда долара годишно в енергийните системи с включени в тях ВЕИ, в строителството на екологично-чисти здания, в повишаване на енергийната ефективност и енергоспестяване в предприятията, а също така в «умна» градска инфраструктура.

Източник: http://vk.com/energo_public?z=photo-52335707_410916968%2Falbum-52335707_00%2Frev

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари