ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – TVO подаде заявка за оперативна лицензия на трети енергоблок на АЕЦ “Олкилуото” с реактор EPR-1600

22.04.2016

Финландската компания Teollisuuden Voima Oyj (TVO) подаде на 14 април 2016 г. заявка за оперативен лиценз за Трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“.

 

 

 

Първата централа с реактор EPR трябва да започне работа през 2018 година.

TVO съобщи, че е подала своята заявка от 130 000 страници на Финландското министерство на заетостта и икономиката. Заявката съдържа информация и за техническите принципи и експлоатационната безопасност, за управлението на ядрени отпадъци и детайли за експертизата на TVO и финансовото й състояние.

Освен разрешение за работа на АЕЦ „Олкилуото-3“ за първоначален 30-годишен период (от началото на 2018 г. до края на 2038 г.), TVO иска разрешение да използва временното хранилище на площадката за отработено гориво и други радиоактивни отпадъци, които ще бъдат произведени от енергоблока през този период.

Първият по рода си реактор EPR на финландската АЕЦ „Олкилуото“ се изгражда от 2005 г. насам, като датата за пускането му в експлоатация бе неколкократно променяна, като сега е определена за 2018 г. Реактор EPR се изгражда и във френската АЕЦ „Фламанвил“, като се очаква той да заработи в края на 2018 г. Другите два блока с реактори EPR се изграждат в Китай.

http://www.world-nuclear-news.org/NN-Operating-licence-application-submitted-for-Finnish-EPR-1404164.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари