ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Немските електроцентрали са най-замърсяващите в Европа

05.04.2016

Новите данни свидетелстват, че немските електроцентрали се отнасят към най-замърсяващите в ЕС.

 

 

Четири от петте електроцентрали с най-високо ниво на емисии на CO2 са на територията на Германия. Това показва анализът на на британската Агенция по охрана на околната среда Сандберг (Sandberg), базираща се на данните от Европейската комисия.

Три от тях се владеят от енергийната група RWE и са разположени в провинция Северен Рейн-Вестфалия – Нейрат (Neurath), втората от тях в класацията, е изхвърлила през миналата 32,1 милиона тона СО2, а Нидераусем (Niederaußem) – 27,3 милиона тона и Вайсвайлер (Weisweiler) – 18,1 милиона тона разделят петото място.

Четвърто място в отрицателния рейтинг (23,3 милиона тона) заема електроцентралата в бранденбургският Йеншвалде (Jänschwalde). Тя се експлоатира от енергийната компания Vattenfall.

Изследователите също критикуват и високото ниво на замърсяване с живак в Германия. Въпреки, че този силно токсичен тежък метал лесно се филтрира, както го правят в САЩ.

За да се превърнат електроцентралите, работещи на лигнитни въглища в губещи и, по този начин, да намалят емисиите на CO2, от дълго време се обсъжда въвеждане на климатични данъци за тях.

Но вместо това Министерският съвет прие през есента на миналата година да се създаде резерв за лигнитните въглища. На централите плащат за престояване, но те се използват за компенсиране на тесните места в енергийния баланс породени от естеството на ВЕИ и затварянето на АЕЦ.

Източник: http://www.rusverlag.de/2016/04/04/45207/.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари