ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – Енергетиката в контекста на отказа от АЕЦ

28.03.2016

АЕЦ – малко история

Една от най-големите ядрени аварии в Германия е станала само 10 дни след чернобилската катастрофа. Инцидентът в централата THTR-300  е довел до замърсяване на територия с площ 4 km2, като е нанесъл преки щети за 267 милиона долара.

Но основният ефект от него е пълната промяна на енергийната стратегия на страната.

Издраждането на нови АЕЦ е било прекратено, включително и блокове със степен на готовност 85%.

И вече 30 години мирният атом в Германия последователно се извежда от енергийната арена.

 

 

АЕЦ след обединението

Към момента на обединението през 1989 година във ФРГ са работили 18 АЕЦ. Болшинството от централите са били с малка мощност и вече са закрити.

Всички без изключение източногермански централи са прекратили експлоатацията си в ускорен порядък. Включително и единствената немска АЕЦ с 6 енергоблока в Грайфсвалд.

След аварията на Фукушима този процес беше ускорен. Сега арсеналът на ядрените генерации в Германия е представен от 8 енергоблока. Участието им в енергийния баланс на страната е около 15%.

 

Зелената енергия

Колосалните инвестиции и преференции в «зелената» енергетика на Германия доведоха до увеличаване на нейния дял до 20% от генерациите, като хидроресурсите осигуряват 5% от нея.

Въглища, газ и нефт = екология?

Топлинната (въглищна, газова, нефтна) генерация в Германия заема водещи позиции – повече от 55%. Нейната замяна е практически невъзможна. За намаляването на ядреното участие в баланса на немската енергийна система от 150 до 100 TWh/годишно бяха необходими 30-годишни усилия, като това едва започна да се забелязва през 2005 година.

 

Алтернативата – Северен поток-2

Постепенното отказване от изгарянето на въглища за електропроизводството доведе до увеличаване консумацията на природен газ. Затова се изгражда и Nord Stream-2, въпреки всички санкции и опасения.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари