ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЧЕЗ иска продължаване на процедурата за издаване на лицензия за ПСЕ на първи блок на АЕЦ “Дуковани”

04.03.2016

Чешката енергийна компания ЧЕЗ се обърна към държавния Комитет по ядрена безопасност (SÚJB) със заявление за продължаване на процедурата по издаване на лицензия за експлоатация на Първи енергоблок на АЕЦ „Дуковани“.

 

 Процедурата бе преустановена заради проверка на шевовете на енергоблока.

В края на 2015 г. завърши настоящото 10-годишно разрешение за работата на енергоблока. По искане на ЧЕЗ то бе продължено с още три месеца.

Първоначално ЧЕЗ подаде заявление за разрешение в края на септември 2015 г., но през декември същата година помоли за прекратяване на процедурата заради проверки на оборудването.

Енергетиците бяха принудени отново да проверят шевовете на тръбите на енергоблока, тъй като рентгеновите снимки на заварките, извършени от аутсорсингова организация, се оказаха некачествени.

Първи блок излезе на МКУ на 11 февруари тази година.

 

За справка

Поради многократните проверки на заварките през миналата година в периода от 19 септември до 28 декември е работил само четвърти блок.

Сега електрическа енергия доставят три блока, а блок номер четири е спрян от два месеца.

Електроцентрала има инсталирана мощност от 2,040 MW (четири блока с ВВЕР440/В213, форсирани до 510 MW). Миналата година, годишното производство на електроенергия поради престой е намалено с 18 % до 12.6 тераватчаса (TWh).

За ЧЕЗ Груп този дефицит в производството през миналата година създаде 2,5 милиарда крони загуби.

Много подробности на: http://www.financninoviny.cz/zpravy/cez-zada-obnoveni-rizeni-o-nove-licenci-pro-1-blok-dukovan/1319689

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари