ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия планира до 2030 година да има шест енергоблока с реактори на бързи неутрони

04.12.2015

Индия планира да построй шест ядрени енергийни реактора на бързи неутрони до 2030 година, съобщи в сряда ръководителят на индийската корпорация Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam Limited (BHAVINI) доктор П.Челлапанди.

АЕЦ Мадрас (Калпаккам)

Очаква се – първият прототип на реактора-размножител на бързи неутрони PFBR (от англ. prototype fast breeder reactor) с мощност 500 MW да заработи през март-април 2016 година в АЕЦ Калпаккам (Мадрас) на 70 километра от Ченнаи в щата Тамилнаду, отбеляза той, предаде РИА Новости позовавайки се на агенция PTI.

“Комисията за избор на площадката разглежда няколко места и обсъжда подходящия им размер. Сега се планира да бъдат изградени два реактора-размножители на бързи неутрони в Калпаккам и още четири до 2030 година”, – каза Челлапанди.

Според думите му, след като прототипът успешно поработи една година, BHAVINI ще поиска разрешение от властите за изграждане на още 2 енергоблока с такива реактори на АЕЦ Калпакккам.

Съоръжаването на прототипния реактор е вече завършено и се очакват поетапни разрешения от регулатора Atomic Energy Regulatory Board (AERB) за зареждане с гориво и набиране на мощност.

Енергоблоковете с реактори на бързи неутрони могат съществено да разширят горивната база на ядрената енергетика и да минимизират РАО са сметка на организиране на затворен ядрено-горивен цикъл. Става дума за така наречените реактори-размножители, в които “изгарянето” на ядреното гориво се съпровожда с разширено възпроизводство на вторично “гориво”. Като суровина за горивото на такива реактори служат уран-238 и торий-232 (в Индия има големи запаси от торий).

Сега в Индия работят 21 ядрени енергоблока с обща мощност 5780 MW. Тринадесет от тях използват вносно ядрено гориво от Узбекистан, Русия, Канада и Казахстан. Реакторите на още осем блока ползват гориво произведено в Индия.

За справка

АЕЦ Мадрас (Калпаккам) е разположена в град Калпаккам щат Тамилнад в Индия, на 80 километра от град Ченнаи.

Централата има два действащи енергоблока по 220 MW, оборудавани с реактори PHWR.

Източник: http://www.seogan.ru/201512026771/indiya-xochet-imet-k-2030-godu-shest-energoblokov-aes-s-reaktorami-na-bistrix-neiytronax.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари