ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пускането на ITER се отлага за 2025 година

05.12.2015

Завършването на строителството и експерименталното пускане на термоядрения реактор (ITER) във Франция се отлага за 2025 година. Това реши съветът на управляващите на проекта.

 

 

Съветът се обърна към партньорите (Русия, САЩ, КНР, Южна Корея, Индия, Китай и редица страни от ЕС) с молба да увеличат обемите на финансиране. Планира се последният график за инвестиране и изпълнение на дейностите да бъде съгласуван по време на заседанието на съвета на управляващите в средата на 2016 година, твърди Science News.

 

Дейностите по създаване на реактора стартираха през 2006 година, като бюджетът беше определен на 5 милиарда евро. Началото на експерименталния етап тогава беше планирано за 2016 година. По-късно сметката беше увеличена до 19 милиарда евро, а срокът за започване на експериментите за 2019 година.

Сега те отново са изместени с още 6 години. По-рано имаше съобщения, че началото на експериментите ще бъде през 2020 или 2021 година.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2015/11/20/zapusk-termoyadernogo-reaktora/

Tags:

One Response to Пускането на ITER се отлага за 2025 година

  1. Сергей Смирнов on 06.12.2015 at 19:25

    „Дейностите по създаване на реактора стартираха през 2006 година, като бюджетът беше определен на 5 милиарда евро. Началото на експерименталния етап тогава беше планирано за 2016 година. По-късно сметката беше увеличена до 19 милиарда евро, а срокът за започване на експериментите за 2019 година.“

    Думаю, слишком дорого – причём для всех участников. Метод известен, можно вспомнить ТОКАМАКи Е. Велихова. Получили мы в СССР бесплатное электричество? Нет. Работоспособны ли апппарататы Т1-Т15, конечно. Но „дармовое“ электричество не доступно.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари