ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Курска АЕЦ-2 – Изграждането на заместващи мощности на блоковете с РБМК-1000 продължава

30.07.2015

«Главгосэкспертиза» одобри изграждането на Курската АЕЦ-2. Тези дни се очаква да бъде получено официалното заключение.

Сега върви подготвителният етап от дейностите – създаване на инфраструктурата за изграждане на заместващата атомна електроцентрала, съобщава телевизионната и радио-компания Сейм (Курск).

Това са канализционни и водоснабдителни съоръжения, арматурен цех, мост, следва столова и други помощни обекти.

На проведеното заседание на оперативния щаб беше обсъдено доколко ефективно изпълнителските организации се справят с работата и ще могат ли да спазят сроковете.

“Към днешна дата, от една страна има достатъчно работници, но не достига инженерно-технически персонал. Нивото на управляемост не е високо, трябва по-детайлно да се поставят задачите на работниците, и съответно да се изисква и контролира изпълнението им”, – казва Александр Баринов, заместник директор на Курската АЕЦ-2.

За справка

Курската АЕЦ-2 (КуАЕЦ-2) се изгражда като заместваща централа на излизащите от експлоатация блокове с РБМК-1000 на сега действащата Курска атомна електроцентрала.

Схемата за териториално планиране на РФ в областта на енергетиката до 2030 година, утвърдена от правителството през ноември 2013 година, предвижда изграждане на територията на Курска област четири заместващи блока на АЕЦ-2 с реактори ВВЭР от ново поколение.

Въвеждането в експлоатация на първите два блока се планира да стане синхронно с извеждането от експлоатация на енергоблоковете № 1 и № 2 на действащата централа.

Обектът се изпълнява по поръчка на собственика на всички АЕЦ в РФ – ОАО «Концерн Росэнергоатом». Генерален проектантнт и генеракен изпълнител е ОАО «НИАЭП».

Първите два блока от заместващите мощности на Ленинградската АЕЦ са в напреднала фаза на изграждане.

Подробности на: http://www.seogan.ru/201507286325/proektnaya-dokumentaciya-po-kurskoiy-aes-2-poluchila-polozhitelnoe-zaklyuchenie-glavgosekspertizi.html

Tags: ,

One Response to Русия – Курска АЕЦ-2 – Изграждането на заместващи мощности на блоковете с РБМК-1000 продължава

  1. Запознат on 12.09.2015 at 14:59

    Това трябваше да стане доста по-рано! Тук не се обясняват причините за извеждането на Курск от експлоатация: Атомната електроцентрала Курск е абсолютно инженерно копие на авариралата АЕЦ „Ленин“ или най-добре позната като Чернобилска АЕЦ. Външният вид на Курск болезнено напомня за Чернобилската АЕЦ, а още по стряскащ е и факта, че реакторите са от абсолютно същия тип като чернобилските. Имат вграден дефект! Разбира се, директни съпоставки с чернобилската авария не могат да се правят, тъй като по време на инцидента в Украйна 90% от защитните механизми на реактора са умишлено изключени с цел тест на реактора при усповия на липса на вода. Все пак, в сърцето на Европа подобен обект е много повече от плашещ.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари