ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бангладеш – АЕЦ “Рупур” – вместо с ВВЭР-1000 проектът ще се реализира с ВВЭР-ТОИ

29.07.2015

Според решение на правителството на Бангладеш бъдещата АЕЦ „Рупур“ вместо с реактор ВВЕР-1000 ще се строи с реактор ВВЕР-ТОИ с мощност от 1200 MW. Решението е било принципно прието, след като правителствена делегация е посетила две строящи се атомни електроцентрали в Русия с реактори от поколение „3+“.

Руската компания НИАЭП вече е започнала подготовката на проекта за реактора по новата технология. Очаква се Бангладеш и Русия да сключат окончателно споразумение за строителството на АЕЦ „Рупур“, в което ще бъде включено предложението за изменение на технологията на реактора.

ВВЕР-ТОИ е експортна версия на руския модел реактор ВВЕР-1200. Засега реакторите ВВЕР-ТОИ не са били построени в нито една АЕЦ в света, с изключение на една централа в Русия, където в момента се провеждат тестове на реактора. Отделно, реактор от типа ВВЕР-ТОИ ще бъде построен и в Ленинградската АЕЦ.

Правителството на Бангладеш води преговори с Русия за получаване на кредит на стойност 12 милиарда долара за строителството на ядрената централа, тъй като Москва има задължение да предостави 90% от средствата от цялата стойност на проекта. По този начин цената му може да достигне до 15 милиарда долара, в това число 550 милиона долара за ОВОС. Стойността на проекта е нараснала съществено в сравнение с предложенията на правителството не само заради промяна на технологията, но и заради геоложките особености на площадката за АЕЦ и недостига на вода в региона, твърдят запознати.

Източник: http://www.en.prothom-alo.com/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари