ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Фукушима-1” – Лазери ще подпомагат фрагментирането на остатъците от ядрено гориво с цел изваждането му

28.07.2015

Лазерна технология за премахване на остатъците от гориво от авариралите реактори в АЕЦ „Фукушима“ може да бъде разработена чрез съвместно проучване между три японски организации.

       

Японската агенция за ядрена енергия (JAEA), Hitachi-GENuclearEnergy и SuginoMachine подписаха споразумението на 15 юли.

Според документа трите организации ще извършат първоначални проучвания, прилагащи съвместния си опит, за да разработят нова лазерна технология за рязане във вътрешноста на реактора и срязване на дебели стоманени листове (плочи).

Целта е проучванеза възможното използване на лазерната технология за раздробяване и извличане на остатъците от гориво от реакторите по време на ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА).

JAEA вече е проучила възможността за използване на роботи с дистанционно управление, снабдени с лазери за рязане под вода на стоманени плочи с дебелина до 150 мм по време на извеждането от експлоатация на 600-мегаватовия демонстрационен Усъвършенстван термален реактор (ATR) във Fügen, който беше спрян през 2003 година.

Договорът ще продължи до края на март 2017 година.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/C-Lasers-to-aid-Fukushima-Daiichi-fuel-removal-2007154.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари