ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Деня на отворените врати АЕЦ “Козлодуй” посрещна 542 посетители

28.06.2015

На 27 юни в АЕЦ „Козлодуй” се проведе Ден на отворените врати – традиционна инициатива, очаквана с голям интерес.

 

 

В съботния ден 542 посетители пристигнаха в атомната централа от градовете Пловдив, Бургас, Габрово, София, Плевен, Симитли, Казанлък, Благоевград, Берковица, Етрополе, Петрич, Ямбол, Сливен, Враца, Лом, Ботевград и още много малки и големи селища на страната.

 

 

Сред тях бяха цели семейства и специално сформирани за посещението групи. Гости на българската централа бяха и граждани на Румъния, Швейцария и Италия.

Най-малките посетители бяха от София – двумесечните Анна Петрова и Даниел Лазаров, а най-възрастният – Цветан Мързов от Козлодуй, на 79 години.

 

 

Водени от експерти от АЕЦ, посетителите от всички възрасти разгледаха машинните и командните зали на най-големите генериращи мощности в България – хилядамегаватовите 5 и 6 енергоблок.  Те получиха непосредствени впечатления и задълбочена информация за това как работи българската атомна централа. 

Богатата програма, подготвена за деня, удовлетвори очакванията и на най-любознателните. Свидетелство за това бе и непрекъснатият поток от желаещи да наблюдават как в мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг, разположена пред Информационния център, се измерват в реално време гама фонът и други параметри на околната среда.

 

 

Десетки деца и възрастни се насладиха на уникалното преживяване да се издигнат на повече от 50 метра с една от най-високите стълби на противопожарен автомобил в страната.

 

 

В програмата бяха включени и демонстрации на огнеборци по бързо гасене на огън с най-модерна техника.

 

 

Всички посетители отнесоха със себе си разнообразни информационни материали на АЕЦ „Козлодуй”, както и много спомени от всичко, видяно през деня.

 

АЕЦ „Козлодуй” организира първото групово посещение на граждани за запознаване с работата на атомната централа на 9 октомври 1994 г. Оттогава до днес, само в рамките на инициативата Ден на отворени врати, лични впечатления от високотехнологичните съоръжения и тяхната безопасна експлоатация са получили близо 14 хиляди души.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари