ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Южна Корея затваря най-стария си реактор през 2017 година

29.06.2015

Очаква се най-старият енергоблок в Южна Корея да бъде затворен през 2017 година, поради постоянно растящите проблеми с безопасността породени от стареенето му.

Парламентарният енергиен комитет е решил да призове държавата да финансира Hydro and Nuclear Power Co. (KHNP), за затваряне на първи блок на АЕЦ “Kori” (Gori) в южния пристанищен град Пусан.

Блокът с мощност 580 MW ще бъде първият, който трябва да бъде затворен в Южна Корея.

“Ние решихме, че би било желателно, реакторът да бъде спрян завинаги заради перспективите за развитие на ядрената енергетика на страната в средно и дългосрочен план”, каза министърът на енергетиката Yoon Sang-Jick пред журналистите.

“Ние съветваме KHNP да направи така”, – заяви председателят на комитета след приемане на решението на сесията на Комитета.

Построеният по технологията на Westinghouse, енергоблок е в търговска експлоатация от 1979 година.

Проектният му срок за експлоатация завърши през 2007 година, но правителството през 2008 година реши да му вдъхне нов живот. Издаден е лиценз за продължаване на експлоатацията му до 2017 година.

Екологичните активисти приветстваха затварянето на реактора, за който се говори, че е преследван от неприятности в различна степен.

Местната организация на Корейската федерация на екологичните движения твърди, че в 30-километровата зона (18,75 мили) в радиус около реактора живеят 3,4 милиона души.

Еколозите настоятелно призовават правителството да затвори още един от старите реактори, чиято лицензия беше продължена до 2022 година.

Правителството през февруари продължи лицензията с 10 години на първи блок на АЕЦ Wolsong край югоизточния град Кьонджу.

Сега в Южна Корея се експлоатират 23 ядрени енергоблока, задоволяващи 1/3 от енергийните нужди на страната.

Още пет блока се намират на етап на строителство, а още четири се планират, заяви прес-секретарят на KHNP.

Източник: http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/S_Korea_to_close_its_oldest_reactor_999.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари