ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ и МААЕ подписаха споразумение за транзита на ниско-обогатен уран

24.06.2015

Русия и МААЕ подписаха споразумение за транзита през територията на РФ на ниско-обогатен уран (НОУ) за нуждите на ядрената енергетика. Реализацията му ще осигури възможност за доставки в международната банка за НОУ в Казахстан и обратно в държавите, които имат право на такива доставки.

Споразумението подписаха генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко и генералният секретар на МААЕ Юкия Амано на Петербургския международен икономически форум.

По-рано през този месец съвета на управляващите на МААЕ единодушно утвърди проекта за създаване в Казахстан на банка за ниско-обогатен уран.

Тогава беше утвърден и проекта за споразумение между МААЕ и Русия за транзита на НОУ.

За справка

Банката за НОУ предвижда съхраняване в газообразна форма ниско-обогатен уран за производството на гориво за АЕЦ.

Всяка държава, желаеща да развива ядрената енергетика, ще може да се обърне към Казахстан със заявка за гориво за своите АЕЦ.

Очаква се, че е възможно за площадка на която да се установи банката, да послужи Улбинският металургичен завод (УМЗ) в Източно-Казахстанска област.

Източник: http://ria.ru/atomtec/20150618/1076628164.html

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари