ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Безопасността на АЕЦ не трябва да има политически привкус

07.06.2015

Мероприятията по повишаване на безопасността на атомните електроцентрали не трябва да се извършват по причини от политически характер.

 Такова изявление направи на конференцията в Стокхолм на 20 май 2015 година вице-президентът на финландската компания „Fortum“ Петер Туоминен.

Той добави,че на действащите блокове за повишаване на безопасността трябва да се използват “най-добрите приложими” технологии, а не “най-добрите от достъпните”.

Туоминен подложи на критика следфукушимската директива на ЕС за ядрена безопасност, защото тя “напълно се е концентрирала върху външните събития”.

“Ако погледнете директивата, може да останете с впечатление, че ядрената безопасност се отнася само за външни събития. В действителност, това не е така”.

“Безопасността е продължителен процес. Политическите мерки по повишаване на безопасността не са добри мерки за повишаване на безопасността”, – счита Туоминен.

Говорейки за повишаване на безопасността на действащите блокове, представителят на „Fortum“ отбеляза – опитите да се приложат на тях най-модерните от наличните технологии могат да се окажат прекалено трудни за реализиране.

“Ние трябва да сме уверени в това, че не създаваме такава ситуация за оператора на централата, когато за него ще стане прекалено тежко бреме да повишава безопасността – той ще започне да не прави нищо. Трябва да се разбере, че ако да се повишава безопасността е прекалено трудно, тогава тя (безопасността) няма да се повишава”.

Представителят на „Fortum“ призова да продължи работата за укрепване на безопасността на АЕЦ, независимо от ниските цени на електроенергията в северните страни и другите неблагоприятни икономически обстоятелства.

“Не е вярно да се говори, че ядрената безопасност не е свързана с цените. Както и не е вярно, че за ядрената безопасност трябва да се отделят колкото е угодно пари. Но също така не е правилно в условията на евтината електроенергия да се започва дискусия – трябва ли да се провеждат мероприятия за повишаване на безопасността”, – счита Туоминен.

От своя страна, Матс Ладеборн от шведската компания „Vattenfall“ заявява, че ефектът от мероприятията по повишаване на безопасността “трябва да корелира с разходите за тях”.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0005.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари