ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse потвърди отказа си да финансира седми блок на АЕЦ “Козлодуй”

06.06.2015

Истината от първо лице в прав текст

Американската компания Westinghouse потвърди, че се отказва от инвестиции в изграждането на седми блок на единствената действаща българска АЕЦ “Козлодуй”, съобщи президентът на Westinghouse за пазарите на Европа, Близкия Изток и Африка Ив Браше.

 

 

“Ние вече заявявахме няколко пъти за това, включително и пред журналистите, да бъдем инвеститори – това не е практика за Westinghouse“, – каза Браше на конференцията ”БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ”.

Според мнението на Браше, Westinghouse няма да измени стратегията си относно изграждането на нов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. Доколкото въпросът с финансирането на строителството не е решен, а София няма пари – перспективите на проекта стават неопределени.

Историята на проекта

На новия, седми блок на АЕЦ “Козлодуй” се планираше да бъде монтиран реактор AP-1000 на Westinghouse. През лятото на 2014 година Westinghouse и АЕЦ „Козлодуй“ създадоха съвместно предприятие за работа по този енергоблок, подписвайки съответното акционерно споразумение.

В началото на март тази година Westinghouse обяви, че, съгласно предварителните изчисления базовата цена на строителството на блока ще възлезе на 7,7 милиарда долара.Понеже за България това е много скъпо, правителството на страната официално предложи на американската компания да стане инвеститор на проекта с 49% участие.

Действието на споразумението между Westinghouse и правителството на страната за строителството на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” изтече на 31 март. Министерството на енергетиката на България досега не е излизало с официална информация за това – дали ще бъде продължено или не.

България няма необходимите пари за разплащане по сегашната схема, заяви в началото на април премиерът на страната Бойко Борисов.

Между два проекта – та….

По-рано специалистите многократно предупреждаваха, че България ще попадне в много сложна ситуация, като се отказва от много изгодния за нея проект с участието на Русия по изграждането на АЕЦ “Белене” в полза на строителството на “Козлодуй-7” по технологията на Westinghouse.

По-точно, Росатом предлагаше да се построят двата блока на АЕЦ “Белене” за сума почти два пъти по-малка от тази, която ще струва на България „Козлодуй-7″.

Неща за които малко се говори в България

Наред с много високата стойност на американския проект и отсъствието на референтен блок, специалистите отбелязваха, че Westinghouse не предлага локализация на производството на оборудване за „Козлодуй-7″ (за сравнение, в проекта на АЕЦ “Белене” се планираше до 30% от оборудването да се произведе в български заводи, което би било много изгодно за икономиката на страната).

Освен това, експертите подчертаваха, че в света няма нито един действащ (референтен) енергоблок с реактор AP-1000, макар, че наличието на такъв обект се счита за необходимо условие за предложението на една или друга компания, която има намерение да изгражда ядрени енергоблокове извън границите на своята страна.

Проблемите на проекта AP-1000

Плановете за изграждане на ядрени енергоблокове по проекта АР-1000 предизвикват съмнения даже и в самите САЩ. През март американският вестник The Wall Street Journal отбеляза “безрадостните перспективи” на този проект поради преразход по сметката и многомесечните закъснения с пускането на блокове от този тип.

В продължение на няколко години възникват въпроси относно безопасността на AP-1000 от страна на експертите,включително и американски. През 2011 година група американски обществени организации се обърнаха към комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ с искане внимателно да разгледа редица проектни недостатъци, каквито, според тях, има AP-1000.

 

Перспективите

Досега в света не е пуснат в експлоатация нито един енергоблок с АР-1000. Сега се строят осем енергоблока с реактори AP-1000 — по четири блока в Китай и САЩ.

Първият пуск трябваше да се състои на китайската АЕЦ „Санмен-1″ през 2013 година, обаче срокът беше изместен с три години. Тоест, това, в най-добрия случай ще стане не по-рано от 2016 година.

Източник: http://ria.ru/world/20150604/1068201272.html#14334769645603&message=resize&relto=register&action=addClass&value=registration

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари