ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словакия – Enel няма да може лесно да се отърве от дострояването на АЕЦ “Моховце”

29.04.2015

Словакия ще “създава препятствия” за възможната продажба на делът на „Enel“ в генериращата компания SE, ако такава продажба се планира преди завършване на изграждането на блокове №№3-4 на АЕЦ “Моховце”.

Това заяви на 17 април премиерът на Словакия Роберт Фицо. Той напомни, че пр приватизацията на СЕ италианците са поели задължението да достроят централата.

“Не само, че искам, но аз много твърдо предупреждавам италианската компания „Enel“, че ако тя реши да продаде акциите на SE, просто няма как да се скрие от отговорност”.

“На шията им виси дострояването на трети и четвърти блок на АЕЦ “Моховце”, така че нека да бъдат така добри, да включат италианските си мозъци и да завършат централата. И чак след това да разсъждават за по-нататъшната съдба на SE”, – каза министър-председателят.

“Ние активно ще им създаваме препятствия. Те няма да могат така лесно да се скрият от нас. Те получиха на практика практически даром от Миклуш Дзуринда и сътрудниците му. Те отговарят за работата на SE, но няма да могат да продадат 66% от акциите и така лесно и просто, както си представят”, – подчерта Фицо.

Държавата притежава 1/3 от акциите на SE, обаче договорът за приватизацията е направен така, че държавата няма приоритетно право да изкупува акциите, които “ENEL” реши да продаде. 

Независимо от това, отношението на словашката държава като съсобственик на SE е много важно за потенциалните купувачи на пакета. Например, чешката компания CEZ наскоро заяви, че без съгласието на словашкото правителство “такава транзакция е невъзможна”.

Правителството вече достатъчно оказва натиск на „Enel“ – да завърши дострояването на АЕЦ “Моховце”. Италианците са наясно, че Словакия не иска делът им да бъде продаден преди въвеждане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ “Моховце”. Въпреки това италианците, всепак, продължават подготовката за продажба и обещават да завършат АЕЦ “Моховце”.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0710.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари