ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Приключи международна работна среща по управление на РАО в Козлодуй – прессъобщение

28.04.2015

В периода от 20 до 24 април 2015 г. Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) бе домакин на регионална работна среща в рамките на проект за техническо сътрудничество на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

 

Темата на работната среща бе „Предварителна преработка и преработка на ниско- и средноактивни РАО с акцент върху РАО, генерирани от експлоатацията на АЕЦ и извеждане от експлоатация”. Домакинството и организацията на събитието бяха възложени на ДП РАО с Решение №71/02.02.2015 г. на Министерски съвет на Р България.

 

Семинарът събра двадесет и четирима експерти от десет държави, които в продължение на пет дни дискутираха актуални теоретически и практически аспекти по управлението на радиоактивни отпадъци (РАО) с акцент върху материалите, генерирани от  експлоатацията на ядрени мощности, и РАО – резултат от извеждане от експлоатация на спрени блокове.

Майкъл Ожован – представител на МААЕ, коментира на финала на срещата: „Познавам България отдавна. Виждам, че сте положили много усилия за извеждането от експлоатация. Визитата на блокове 1-4 беше много впечатляваща за нас, видяхме как работите и, разбира се, е хубаво, че имате финансовата подкрепа на ЕБВР. Виждам, че тези инвестиции се оползотворяват много добре. Също така посетихме и площадката, на която ще се изгражда Националното хранилище за ниско и средноактивни РАО, което беше също много впечатляващо и всичко показва, че сте добре подготвени за фазата за извеждане от експлоатация. Действията на ангажираните с този процес в България са напълно съпоставими с останалите държави.”

 

Един от участниците в семинара – Ян Декерс, много уважаван в професионалните среди белгийски експерт, допълни: „Първо много благодаря на ДП РАО и България за организирането на този семинар. Той премина много гладко, беше подготвен много добре и ние се намирахме в добра обстановка. Имаше много различни говорители. Един от основните изводи, който се наложи в резултат на работата ни през тези дни, е, че отделните страни трябва да си сътрудничат при третирането на радиоактивните отпадъци.”

Tags: , ,

One Response to Приключи международна работна среща по управление на РАО в Козлодуй – прессъобщение

  1. Петър Пенчев on 21.05.2015 at 0:28

    Първите Инвестиционно предложение и ОВОС за НХРАО паднаха в съда, ред е на вторите/стари

    http://politkovskaya-bg.blogspot.com/2015/05/blog-post.html

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари