ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Днес (15.09.) ще бъде подписан договора за изграждането на още 2 блока на Тянванската АЕЦ в Китай

15.09.2011

Това съобщи преди дни ръководителя на Росатом Сергей Кириенко след срещата си ръководителите на висшите учебни заведения от град Томск.

Представител на прес-службата на Росатом поясни, че съглашението за встъпване в сила на договора за строителство на енергоблокове в Китай ще бъде подписан в рамките на заседанието на ядрената подкомисия на междуправителствената комисия Русия-КНР.

Тянванската АЕЦ е разположена край града Лянюнган, провинция Цзянсу – най-големия обект на икономическо сътрудничество между КНР и РФ. Централата е предадена за експлоатация през 2007 г., а на 12.09.2009 г. завърши двугодишната гаранционна експлоатация на първи и втори енергоблок. На 15.04.2010 г. са подписани актовете за окончателно приемане на блоковете. Номиналната еектрическа мощност на всеки енергоблок е 1060 MW.

В Тянванската АЕЦ за първи път в света е монтиран уловител на стопилката (ловушка расплава), пълното име е устройство локализации расплава (УЛР) – уникална разработка на руски учени. Тя представлява корпус, монтиран върху опори на дъното на бетонната шахта на реактора. Корпусът е напълнен със специални материали, които в случай на хипотетична извънредна ситуация се смесват със стопилката от активната зона и осигуряват равномерно разпределени на стопилката в корпуса на уловителя.

Уловителят може да задържи стопилката от ядреното гориво неограничено дълго време, без да позволи на радиоактивността да излезе излезе извън корпуса на уловителя и да попадне в околната среда.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари