ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Преговорите с „Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ зациклят?

29.01.2015

Американската компания не се съгласила да участва с инвестиция в проекта, като очакват с това да се ангажира държавата.

Строителството на 7-ми блок е пред провал и може да не се осъществи, заради липсата на инвеститор, научи 3eNews.

В момента тече преглед на акционерното споразумение, като той трябва да приключи до края на март. Тогава ще е ясна окончателната позиция на правителството.

Проблем обаче има и той е в това, че американската копания „Уестингхаус“ не иска да се ангажира и стане кешов инвеститор, коментира източник, запознат с преговорите.

Припомняме, че по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери премиерът Борисов заяви, че настоява американската компания да не е само проектант и доставчик на оборудването, а да участва и като инвеститор в проекта. На този етап обаче от „Уестингхаус“ отказвали да участват с инвестиция в проекта, като очакват с това да се ангажира държавата.

При това положение ние може да използваме реактора, който беше изработен за АЕЦ „Белене“, коментира източикът на 3eNews. Още повече, че това би имало положителен ефект и предвид арбитражното дело срещу България.

Той беше категоричен, че държавата не може да се ангажира с инвестиции в строителство на 7-ми блок, така както предвиждаше да стори това предходното правителство на БСП. Още повече, че именно високата цена на такъв проект и липсата на средства бяха посочени като основание за отказ от АЕЦ „Белене“.

Източник: http://3e-news.net/българия/строителството-на-7-ми-блок-зацикля_41918

Б.Р. Нямам спомен някъде по света Westinghouse да е вложила поне  1 долар или да е забила един пирон в изграждането на АЕЦ . Да не говорим за участие в експлоатацията на АЕЦ.

Примерите са много, но погледнете сега какво става със строящите се блокове AP1000®. Спомнете си поговорката от близкото минало: “Човекът взе парите и рече – ще видим”.

Ако греша, любезно моля информираните читатели да ме опровергаят.

Tags: ,

7 Responses to Преговорите с „Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ зациклят?

 1. 123 on 29.01.2015 at 6:14

  Всички решения относно всички блокове на АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене от 1990 година до сега са ГРЕШНИ.

  1. Замразяване строителството на АЕЦ Белене.

  2. Спирането на 1-2 блокове на АЕЦ Козлодуй.

  3. Решение за продължаване на строителството на АЕЦ Белене с нов проект, а построеното до сега, и старото оборудване – съответно разршено и разпродадено.

  4. Спиране на 3-4 блокове на АЕЦ Козлодуй.

  5. Умъртвяване на проекта АЕЦ Белене.

  6. Решение за строителството на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй с нов тип реактор, при положение че имаме 2 готови комплекта в Русия.

  Очаквам в близко бъдеще:

  7. Умъртвяване на проекта 7-ми блок.

  8. Умъртвяване на ПСЕ на блокове 5 и 6.

 2. TSO on 29.01.2015 at 8:27

  Тука е така!
  Както каза Премиерът Борисов на Кери и Псаки „деньги ваши – идеи наши“!
  Превод: Вие предоставяте кинтите – ние осигуряваме усвояването.
  Позицията на Премиера е постоянна и неизменна и е едно към едно с позицията му за Белене. Разликата е в това, че там искаше да усвоява чрез инфраструктура към обекта, а тук чрез изграждане на реактор. За това му принципно поведение следва да получи адмирации.

  Предишните управляващи искаха да позиционират проекта като частна инвестиция, но им мина котка път. Набавиха парите, но е добре, че не ги похарчиха. Така поне тези милиарди са отклонени от народонаселението еднократно. В противен случай трябваше много банки да фалират…

 3. Петър Пенчев on 30.01.2015 at 12:15

  ОВОС за 7-ми блок мина, но да ни чака в Съда – поредният политически боклук, но този път и доста вулгарен.

  http://www.moew.government.bg/files/file/Industry/EIA/2015/Reshenia_2015/Reshenie_OVOS-1-1-2015.pdf

  • 123 on 07.02.2015 at 19:48

   Пенчев, не ви разбрах глупостите…

 4. Сергей Смирнов on 30.01.2015 at 18:40

  Есть и другая сторона вопроса. Westinghouse очень хочет получить лиценнзию на проект в какой-либо из стран, входящих в EU. За АЯР лично я уверен, да и на пресс-конфереции, котороя проходила на прошлой неделе было сказано:

  „Все още няма постъпило искане за одобряване на площадка, заявиха от АЯР по отношение на 7-ми блокна централата.“

  При этом, регулятор UK открыто заявил о том, что Вестингауз вновь вернулся к процессу лицензирования. В отличие от озвученного на одном из летних совещаний (24.07.2014 года), где было сказано о согласии оплатить ONR 5,5 млн фунтов стерлингов (данную сумму до конца лета Вестингауз подтвердил письменно). Суммарные расходы в 10 млн – это была озвученная оценка ONR. При этом срок, который предолагал Вестингауз на завершение процесса GDA – 2 года.

  При этом, на дату публикации, без ответа со стороны Вестингауза оставался ряд документов с вопросами регулятора. Некоторые необходимые для получения GDA документы отсутсвовали либо несоответсвовали совем иным законам – по памяти, реагирование и эвакуация персонала при пожаре. Про 51 документ и возобновление лицензирования указано в квартальном отчете:

  http://www.onr.org.uk/documents/2014/quarterly-news-q3-2014.pdf

  Картинок там много, серьезной информации мало, о чем честно предуреждаю.

  Удивляет, если прочесть хотя бы 5-10 запросов ONR, их дальнейшие решения. Пример:
  - регулятор считает, что ГЦН расположен слижком низко (от пола), помещенме под ГЦН слишком тесное для проведения ремонта, обслуживания, замены (возможны повреждения ПГ при демонтаже);
  - Вестингауз долго думает, затем соглашается сделать отметку пола в помещении под ГЦН на 2 фута ниже;
  - регулятор считает это недостаточным, но претензию с Вестенгауза снимает, перекладывая на будущую ЭО и/или компанию-генподрядчика при строительстве.
  В итоге, NuGeneration Ltd., будет решать вопросы вместо Веста.

 5. TSO on 30.01.2015 at 19:39

  Лицензию Вест без площадки получить не сможет. Законы здесь такие. Площадку Вест получить только как инвестор со своими деньгами. Своих денег у них нет, а правительство США не тропится с лицензированием Ексимбанка. У ГосДепа сейчас другие приоритеты.

 6. TSO on 31.01.2015 at 10:36

  Теменужка Петкова не прие твърденията, че нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ няма да има. „Има работна група в Министерство на енергетиката, в която експерти от БЕХ, централата и потенциалния доставчик на реактора „Уестингхаус“, обсъждат възможните промени по предварителния договор и уточняват модела на действие“, каза министърът.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари