ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Последната “радиева девойка” почина на 107 години

31.12.2014

В началото на 20-те години на миналия век в САЩ излиза нова мода часовници със светещи цветни стрелки и циферблати. Никой даже и не е предполагал, че това ще струва здравето на много стотици работнички, предимно девойки.

 

За трагичната история ни припомня порталът NPR.

 

Злото вълшебство

“Ние направихме това възможно благодарение на вълшебната сила на радия” – крещяха рекламните заглавия на страниците на вестниците от това време.

В действителност часовниците с радий са изглеждали вълшебно. Радият е представян като магическа светеща субстанция, способна да продължи младостта, да вдигне потенцията на мъжете и да засили красотата на жените.

Докторите са го препоръчвали като лечебно средство едва ли не срещу всички болести, от простудата до рака.

Радиолуминисцентните часовници са произвеждани в САЩ във фабриката на корпорацията „U.S. Radium Corporation“. Боята са нанасяли обикновени девойки от работническата класа. За всеки часовник са получавали по 5 цента. Сега те са известни като “радиевите девойки”.

Цифрите на часовниците с по-малки размери не е било възможно да се изрисуват с разрошена четка. Затова девойките са прилагали следната технология – с език и между зъбите си те оформяли върха на космите на четката след всяка цифра.

Дванадесет числа на всеки часовник, 200 часовника на ден – и с всяка цифра в организма на работничките са попадали частици радий. И никой дори не е предполагал, колко може да бъде опасно това.

 

Радиевите заболявания

Девойка на име Мая Кин е започнала работа през 1934 година. Вкусът на радиевата боя веднага не и харесал. “Не можех да си стисна зъбите, устата ми беше като че беше посипана с пясък”, си е припомняла тя много години по-късно.

Кин се е задържала във фабриката няколко дни. След това босът я е попитал – дали желае да напусне? Виждал е, че тази работа не и допада. Кин се съгласила.

“Съжалявам, че не успях по-късно да се срещна с боса, който ме уволни, за да му кажа благодаря. Защото в противен случай ме очакваше съдбата на останалите работнички”, – признава тя по-късно.

Уви, но на другите девойки не им е провървяло, тях не са ги уволнили. В средата на 20-те години работничките започнали масово да се разболяват. Радият буквално е изяждал костите им отвътре.

На една от тях се е наложило да бъде изваден болен зъб, но заедно със зъба стоматологът е измъкнал цялата челюст. Счупените крака, проблемите с гръбначния стълб се превръщат за работничките почти в ежедневие.

“Едно от първите изменения, наблюдавани през 1924 година в костите вследствие на натрупване на радионуклиди, е била “радиевата челюст” при художничките на циферблати. Големи количества Ra226 и Ra228 са поглъщани от работничките при облизването на космите на четките, потопявани в луминисцентна боя съдържаща радий и торий. При тези индивиди е наблюдавана остеонекроза на горната и долната челюст, паталогични счупвания на костите и образуване на костни тумори. Първите случаи на остеогенна саркома са описани през 1925 година сред 900 жени, които са рисували циферблатите”.

Източник: О.М.Храмченкова „Основы радиобиологии“, 2003.

Броят на умрелите работнички вследствие на въздействието на радия, документално не е известен. Но става дума, минимум, за десетки. В статията на NPR се говори за “повече от 50” жертви.

Няколко от работничките са завели съдебен иск срещу корпорацията и съдът се е произнесъл в тяхна полза, въпреки, че това им е коствало огромни усилия.

Адвокатите са избягвали започване на съдебен спор с богатата компания, произвеждаща модните джаджи. А и парите не са били в състояние да върнат здравето на работничките, често присъдената компенсация от фирмата е стигала за последния им път…

Мая Кин, спасена от шефа, който я е уволнил, доживя до 107 годишна възраст и почина през 2014 година. Тя беше последната от “радиевите девойки” в Съединените Щати.

Радиевата корпорация под различни наименования също доживя до наши дни, преминавайки през различни реорганизации, възходи и падения. Нейните бащи – основателите и работещите за нея в началото на XX учени са се досещали за опасното биологично въздействие на радия, но не са направили нищо за да предпазят своите млади работнички.

Източник: http://www.npr.org/2014/12/28/373510029/saved-by-a-bad-taste-the-last-radium-girl-dies-at-107

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари