ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – МЕВ е направило официално предложение за сключване на договор с Русия за доставка на електроенергия на преференциални цени

29.12.2014

От Министерството на енергетиката и въгледобива (МЕВ) съобщават, че Украйна е готова да купува електроенергия от Русия на преференциални цени.

 

Украйна, която изпитва остър дефицит на енергийни въглища заради събитията в Донбас, е готова да купува енергия от РФ при преференциални условия – по вътрешни руски цени, които са с около 1/3 по-ниски от украинските, се казва в съобщението на Министерството на енергетиката и въгледобива.

Както отбелязват от МЕВ, в събота, 27 декември, руските СМИ от името на заместник председателя на правителството на РФ Дмитрий Козак разпространиха изявление на руската страна да доставя на Украйна електроенергия от енергийния пазар на Русия при преференциални условия – по вътрешно-руски цени, а също и без предплащане.

Както е известно от откритите източници на информация, цената на електроенергията на енергийния пазар в Русия сега е около 2100 рубли (без ДДС)/MWh, което по официалния обменен курс е около 688 гривни/MWh. В друго съобщение се говори за 43,5 долара/MWh.

“Това е значително по малко от пазарната цена на едро на украинския енергиен пазар, която през декември 2014 година е 941 гривни/MWh”, – се отбелязва в съобщението на МЕВ.

“Съгласно това изявление, а също и на полученото по-рано предложение от ОАО „Интер РАО“ за сключване на директно споразумение с „Укринтерэнерго“, МЕВ на Украйна се обръща към министъра на енергетиката на РФ А.В.Новак с предложение без отлагане да бъде сключен договор за купуване-продажба при гореизложените условия”, – се подчертава в съобщението на министерството.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари