ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Ростовска АЕЦ – новият, трети, блок беше включен в паралел с енергийната система

28.12.2014

На 27 декември в 00:24 по московско време електроенергията, произвеждана от турбогенератора на трети блок, започна да постъпва в електроенергийната система (ЕЕС) на страната.

 

По този начин, успешно е завършена реализацията на първия етап от утвърдената Програма “Енергиен пуск и усвояване на мощността”.

На този етап от технологичния процес в програмата е записано: изпитания и отработване на режимите на работа на енергоблока;

проверка на системите за безопасност в обем, осигуряващ безопасното извеждане на реактора на номинално ниво на  мощност, включително отработване на безопасно и динамично устойчиво преминаване на преходните режими на всички етапи от усвояването на мощността.

Следващият етап е започване на усвояването на мощността от 35% до 50%. В промишлена експлоатация трети блок ориентировъчно ще бъде сдаден през юли 2015 година след усвояване на номиналната мощност (100%) и извършване на приемно-предавателните изпитания.

Реализирането на Програмата за пуск и сдаване в експлоатация на трети блок на Ростовската АЕЦ започна на 14 ноември 2014 година, когато в реактора е била поставена първата горивна касета, даваща старт на физическия пуск на реактора (изцяло всичките 163 сборки бяха заредени на 19 ноември). На седми декември реакторната установка на блока беше изведена на минимално контролируемо ниво на мощност (МКУ).

Сега първи и втори блок работят с натоварване съгласно диспечерския график.

Източник: http://www.rosenergoatom.ru/journalist/news/0f143a8046b58ca18af1fb4149428ab6

Радиационният фон на Ростовската АЕЦ и прилежащата и територия е на ниво, съответстващо на нормалната експлоатация на блоковете и не превишава естествените фонови стойности.

Подробна и и оперативна информация за радиационната обстановка около руските АЕЦ о други обекти от ядрения отрасъл е представена на сайта: www.russianatоm.ru.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари