ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Представяне на книгата „Бъдещето на ядрената енергетика – Малки Модулни Реактори“ във Враца

02.12.2014

След презентациите на изданието на 17 ноември 2014 година в София книжарница Хеликон и в Козлодуй Дом на енергетика на 24 ноември, това се случи вчера в Дома на техниката Враца.

 

Автори на изданието са Йордан Йорданов и Йордан Янков – утвърдени експерти в областта на ядрената енергетика.

С приветствени думи към авторите и гостите се обърна домакинът на срещата Евелина Васкова – председател на управителния съвет на Дома на техниката.

В книгата си авторите представят една от посоките за бъдещото развитие на атомните централи – Малки Модулни Реактори (ММР). Тези ММР се базират на технологии, използвани отдавна във военната сфера, но сега са готови за навлизане и в икономиката, обясняват авторите.

„Бъдещето на ядрената енергетика“ представлява обобщен преглед на технологиите, върху които се базират ММР, проблемите пред ядрената енергетика, които те разрешават, както и препятствията, които стоят пред тяхното внедряване в практиката.

Скъпи и желани гости бяха ученици от последния клас на Природно-математическата гимназия “академик Иван Ценов” в града, профил физика и с изявени интереси в областта на атомната физика.

В продължилата повече от час “кръгла маса” мислите си за книгата и за бъдещето на ядрената енергетика споделиха – уважилите събитието депутати, общественици, представители на бизнеса и граждани.

Йордан Йорданов е заемал различни оперативни и управленски длъжности в АЕЦ „Козлодуй“, в Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и в Националната електрическа компания (HЕК.). През 2000 г. става първият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, след отделянето й от НЕК. Участвува като експерт в групата на съветниците към Генералния директор на Международната Агенция по Атомна Енергия (МААЕ).

Йордан Янков работи върху методологии за прогнози, модели и стратегии в енергетиката. Активно разработва темата за Малки Модулни Реактори като бъдеще на ядрената енергетика у нас. Автор е на книги и статии в областта на политиката, социологията и икономиката.

снимките са дело на вестнк „Враца днес“.

Tags: , , , ,

One Response to Представяне на книгата „Бъдещето на ядрената енергетика – Малки Модулни Реактори“ във Враца

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари