ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словения – АЕЦ “Моховце” – акционерите одобриха увеличаване на бюджета на изграждане за трети и четвърти енергоблок

04.12.2014

На 21 ноември акционерите на енергийната компания Slovenské elektrárne (SE) одобриха увеличение на бюджета предвиден за строителство на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Моховце“.

 

Увеличението е от 3,8 милиарда евро на 4,63 милиарда евро, съобщи информационната агенция TASR.

Генералният директор на SE Лука д’Анезе заяви, че решението за увеличаване на бюджета е взето, защото завършването на работата по проекта е важно не само за икономиката на Словакия, но и за близо 10 хиляди души, на които проектът дава работа, а също и за самата SE.

Директорът добави, че строителството на трети енергоблок е завършено на 80%, а на четвърти – приблизително на 60%.

Освен това, държавата се договори с италианската компания Enel, която притежава 66% от акциите на SE, да предприеме 14 мерки за повишаване на ефективността на контрола на проекта и за оптимизация на разходите.

„Ние поставихме условие всички плащания и договори на стойност повече от 2 милиарда евро да бъдат проверени и единодушно одобрени от управляващия комитет“, заяви министърът на икономиката на Словакия Павол Павлис, след общо събрание на акционерите.

По време на събранието, акционерите одобриха график за завършване на строителството, според който трети енергоблок трябва да започне производство на електроенергия за пазара през ноември 2016 г., а четвърти – през ноември 2017 г., съобщи TASR.

Ядрената енергия ще стане основна структура в енергетиката на Словакия в дългосрочна перспектива, заяви в края на ноември министър Павлис по време на Централноевропейската конференция по енергетика 2014.

Министърът подчерта, че счита ядрената енергия за „стабилен източник на енергоснабдяване, който е надежден и сигурен в дългосрочна перспектива в светлината на настоящата геополитическа ситуация“.

Източник: http://www.spectator.sme.sk

www.globaltimes.cn

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари