ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Разработена е нова технология при преработване на ОЯГ без генериране на течни РАО

31.10.2014

 

Руските специалисти от Томск успяха да разработят технология за преработване на ядрено гориво с превръщане на отпадъците в композитен материал с пореста структура.

 

Тази информация сподели с представители на СМИ ръководителят на Физико-техническия институт към Томския политехнически университет.

Това постижение ще помогне да се увеличи ефективността на съхраняване на радиоактивни отпадъци, доколкото в твърд вид те са много по-безопасни за околната среда.

Сега в света има много скъпа многостепенна система за преработване на ядреното гориво: то се разтваря в киселина и се превръща в течност, след което се сплавява с кварцов пясък.

Разработката на томските учени ще позволи да се направят значителни икономии при преработване на ядрените отпадъци, доколкото процесът предполага те да бъдат смесени със специални вещества, подържащи висока температура.

Сместа от горивото и екзотермичните добавки изгарят в контейнери. Като в резултат се получава керамичен композитен материал, порите на който се запълват с отделящите се в резултат на разпадането на веществото газове. Благодарение на тази технология, геометричните параметри на материала не се изменят.

Авторите на изобретението считат, че то ще помогне в бъдеще максимално ефективно да се съхранява веществото, придавайки му необходимата форма, а също без затруднения да се изважда, отделено от примесите, пише «РИА Новости».

Източник: http://pronedra.ru/science/2014/10/28/yadernyj-kompozit/

Подробности на: http://www.amic.ru/news/287229/

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари