ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – АЕЦ “R.E.Ginna” може да бъде затворена по финансови причини

30.10.2014

Компанията „Constellation Energy Nuclear Group“ (CENG) е предупредила властите на щата Ню-Йорк за възможното спиране на работата на АЕЦ “R.E.Ginna” ако бъдат провалени преговорите с най-големия и потребител относно продажната цена на електроенергията.

 

 

АЕЦ “Р.И.Джинна” (Robert E. Ginna), която има един енергоблок с реактор PWR, е въведена в експлоатация през 1970 година. Проектната електрическа мощност от 470 MW е форсирана до 580 MW, а реакторната установка е двукръгова по проект на „Westinghouse“.

Централата е наречена така в чест на сега покойния изпълнителен директор на компанията „Rochester Gas and Electric Company“ Роберт Джинна, която навремето е била спонсор на построяването на АЕЦ в окръг Уейн – щат Ню-Йорк. Зданието на централата е в зелен цвят, което подчертава ирландския произход на Джина.

Компанията „Rochester Gas & Electric“ (RG&E) си остава най-големият потребител на електроенергията от АЕЦ „R.E.Ginna“. По ирония на съдбата, именно сегашните собственици на централата не могат да намерят общ език.

От юни 2014 година централата няма дългосрочни договори с RG&E и функционира като “чисто комерсиална структура на свободния пазар”. Собствениците на централата отбелязват, че през последните 3 години тя работи на загуба, като общата сума за този период надвишава 100 милиона долара.

Ситуацията, която се е оформила на енергийния пазар в щата Ню-Йорк, подтиква собствениците да спрат работата на централата. Обаче анализът, извършен съвместно от CENG, RG&E и независимият системен оператор на щата, показва, че за осигуряване на стабилността на системата централата трябва да продължи да работи минимум до 1 октомври 2018 година.

От „Constellation“ призовават властите на щата да се намесят в ситуацията и да способстват за разрешаването и до декември. В противен случай може да се постави въпроса за закриване на централата.

От своя страна, от компанията RG&E считат, че спирането на АЕЦ „R.E.Ginna“ може да бъде компенсирано от “други производители на електроенергия”, обаче са готови да преговарят “в интерес на потребителите”, ако щатът изисква провеждането им.

Източник: AtomInfo.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари