ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергийният министър поиска оставката на Боян Боев и още двама комисари в ДКЕВР

28.08.2014

Служебният премиер Георги Близнашки се обяви за плавно поскъпване на тока

Служебното правителство е поискало оставката на трима членове от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Сред тях е и председателя на комисията Боян Боев.

 

Това заяви служебния енергиен министър Васил Щонов след заседанието на Министерски съвет днес. Освен на Боев е поискана оставката на Еленко Божков и на Лиляна Младенова, обясни Щонов.

Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия са нареботещи на този етап”, заяви още министърът.

Припомняме, че сегашния председател на регулатора Боян Боев бе назначен на поста в края на миналата година като за периода на управлението му цената на тока бе намалена на два пъти, минимално.

Малко по-рано служебния премиер Георги Близнашки заяви, че цената на тока за в бъдеще трябва да расте плавно, с приемливи за  обществото темпове. За нас е неприемливо да има драстичен скок, затова предупреждавам ДКЕВР да се вслуша в Енергийния борд, съобщи той, цитиран от БТА. В Държавната комисия направиха твърде много грешки през последните една-две години, посочи Близнашки.

В същото време Щонов обясни, че говоренето за шоково увеличение на тока 50 процента няма да се случи сега, а цените ще бъдат вдигани плавно в следващите 5-10 години.

„Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото, където е имало”, коментира Щонов.

Щонов подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години. Според Щонов те задълбочават ситуацията.

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков ще бъде взето в четвъртък. „Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение, каза още Захариева и допълни, че регулатора прави политически изказвания, докато изказваният му се свеждат до регулация на пазара, така че да се осигурява баланс. „Ние сме в нарушение на „Третият енергиен пакет”, ако регулатора се изказва политически”, обясни Захариева, цитирана от агенция „Фокус“.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари