ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов – за седми блок на АЕЦ “Козлодуй” – откровено, извън клишетата и заклинанията

18.07.2014

Преди време имах удоволствието да разговарям с господин Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”. Боя се да нарека този разговор интервю, защото аз също споделях мнението си по темата. Предлагам ви фрагмент от дешифровката на звуковия файл.

 

Как се развиваха по ваше време нещата със седми блок?

Март месец 2012 година се взе по принцип решение на Министерски съвет за проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

В последствие се създаде такава компания “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”. Тази проектна компания трябваше без да носи огромен или излишен риск и да не повтаря грешките на АЕЦ “Белене”, защото самият НЕК носеше отговорността за строежа – да проучи тези възможности, да намери стратегически инвеститор и в последствие, да се случи изграждането, разбира се, на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Това минаваше през няколко етапа и няколко стъпки. Защото, в оптимистичен план, след като се спази Закона за енергетиката, Закона за безопасно използване на ядрената енергия, до 2024 година трябваше да имаме седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Какво се случи? Първо тръгнахме, разбира се, по стъпките на двата закона. Първо започна предпроектното проучване. Обяви се конкурс за изготвяне на технико-икономически анализ (ТИА). Явиха се 4 фирми и съответно спечели Westinghouse. Защо спечели именно Westinghouse – получи се много интересно положение. През август месец AREVA и Westinghouse бяха дали оферти, също Риск-инженеринг и Worley Parsons. Същия месец, когато поискахме фирмите да отговорят на конкретни въпроси, от AREVA казаха, че цялата компания излиза в отпуск. Така те сами се детронираха от самия конкурс. Westinghouse го спечелиха. Какво трябваше да направи той?

Първи вариант – трябваше да проучи възможността за хибриден проект, съответно ядрена част на Атомстройэкспорт (АСЭ) и не-ядрена част – много по-ефективна, например японска, но не бе конкретизирана.

Втори вариант – да проучи всички възможности за лицензирани в своите страни ядрени централи от поколение III или III+. Това три плюс е номерация по американската система за безопасност и технологии.

Има и други проекти от поколение III+.

Разбира се, но самата система е американска.

Това не е ли малко изкуствено създадена система?

Разбира се, това е абсолютно изкуствено създадена система.

Плюсът според годината на разработване или според качествата на проекта се слага?

Плюсът преди всичко зависи от технологията, ние сме приели реактори с вода под налягане (PWR), и съответно технологията на безопасност. Тоест по какъв начин блокът реагира, именно, на тия стрес-тестове на които е подложен. А плюсът е поради факта, че са направили нова технология, допълнителна, която надгражда базовата (говоря за самия Westinghouse) и се класифицира като III+.

Според Вас, от поколение III+ освен AP-1000 на Westinhouse в света няма друг проект. Така ли е?

Не, не! Напротив, има и руски и френски и японски проекти от това поколение.

 

Първо – Задачата беше да се проучат техническите възможности – кои от лицензираните в своите държави проекти могат да се реализират на тази площадка?

Второто, което трябваше да се извърши, това е ОВОС.

Разбира се, пусна се пак търг. Явиха се над 20 фирми, мисля. Съответно се възложи изпълнението на ОВОС във връзка със седми блок.

И третото беше избора на площадка. Тоест – геоложките проучвания, които трябваше да се извършат, се възложиха на Риск-инженеринг. Те вече са приключили, предадена е документацията в Агенцията за ядрено регулиране. И по тази пътна карта към края на 2014 година трябваше да има одобрена такава площадка и съответно лицензирането и.

Пред-проектното проучване на Westibghouse завърши през септември 2013 година. Дадени са съответните таблици, целият доклад, в Министерството на икономиката и енергетиката.

Този доклад чия собственост е?

Тоя доклад е собственост на АЕЦ Козлодуй – нови мощности.

Защото на обсъждането на доклада за ОВОС аз поставих въпроса защо този доклад го няма в комплекта документи към него?

И аз това се чудя!

Тогава на първо четене в залата ми отговориха, че 45 дни преди да се вземе решение докладът на Westinghouse трябва да се оповести, защото такъв е бил реда.

Точно така!

А после писмено отговориха, че имало специална клауза в договора, според която това е било високо-интелектуална собственост и без разрешение на разработчика никой не може да го види.

Изобщо не е вярно, това. Водихме преговори точно във връзка с тази тема. В договора категорично е записано, че собствеността върху доклада е изцяло на АЕЦ “Козлодуй”.

Означава ли това, че няма причини да се пита Westinghouse?

Абсолютно, абсолютно!

Благодаря Ви, тогава това ме озадачи, но нямаше кого да попитам. Но да продължим по същество. Същата вечер се завърна нашата делегация от Питсбърг (седалището на Westinghouse в САЩ). Как оценявате това развитие на нещата?

Другата стъпка, която трябваше да се направи… Уестингхаус направиха една презентация, във връзка с това по какъв начин трябва да се структурира… Защото един проект не е само техническата част, а най-вече структуриране на икономическата част – тоест финансирането. Как ще се финансира самият проект? Самите Уестингхаус казаха следното нещо: Стратегическият инвеститор трябва да се търси именно в момента, когато проектът има най-нисък риск. Кога има най-нисък риск проектът? Именно когато се лицензира площадката. Тоест в този момент ние трябваше да търсим финансово структуриране, тоест инвеститор и съответно привлечен капитал. за да има най-ниска цена този капитал, който ще дойде към седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Какво се случи? Значи, ние нито имаме лицензирана площадка, нито ОВОС е завършил, нито имаме и стратегически инвеститор и в един момент ние практически почти избрахме изпълнителя.

В решението на Народното събрание от май 2013 година е казано: Препоръчва се на правителството на Република България да се извърши международен търг за строителството на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тия препоръки явно не са чути от правителството. И затова директно си избраха изпълнител, което повтаря проблема на Белене.

Момент. Твърди се в публичното пространство, че Westinghouse нито произвежда оборудване, нито строи. Той е носител на технологията и иска да я продаде. Чрез нас иска да влезе в Европа, защото във Великобритания трета година, вече четвърта върви, както не минава лицензирането. Единствените страни, където е лицензиран са в Китай и в САЩ.

Точно така.

В крайна сметка за какво са преговорите? Какво ще купим сега от Уестингхаус? За какво ще се договорим? Вие наясно ли сте?

Сега не съм точно наясно за какво се преговаря. Предполагам , за структурирането на самия проект, защото технологията е вече избрана. Имам предвид носителят на авторските права, кой вариант от технологията ще приемем.

Щом вече се преговаря с Уестингхаус, мисля че е ясно, защото тук бяха пуснати много големи глупости. Например – щяло да се реши кой ще бъде строителя на централата. Как да се реши, щом реактора по проекта AP-1000 се произвежда в Южна Корея, парогенераторите в Япония, и Toshiba понеже е собственик на Westinghouse, съответно ще направи турбината…

Читателите на AtomInfo.Bg се смеят: американците ще приберат парите за технологията, китайците ще ни го направят, ние ще останем 300-400 души за да експлоатираме този блок, ремонтите и презарядките ще идват китайците да ни ги правят. Каква е ползата за България, питат хората?

Именно там преговаряхме ние с Уестингхаус, защото те казаха, че към пред-проектното проучване ще ни предоставят безплатно проучване (технико-икономически анализ ) за AP-1000 и построяването му тук. Точно там бяха поели ангажимент – първо да се направи централа (офис) на Уестингхаус за Югоизточна Европа и Северна Африка. Второ да се построи в България завод за модули, защото те се правят модулно…

Те завод за модули няма да тръгнат да строят за един блок!

Но те очакваха да спечелят конкурса в Чехия, да отидат в Англия. Ама не става, май!

И второто – трансфера на технологии. Китайците ги изстискаха максимално, и реално там има трансфер на технологии.

От друга страна руснаците казаха следното нещо: ако вие започнете да строите, дали седми блок на АЕЦ “Козлодуй” с руския реактор, или пък Белене – ние ще построим завод за производство (сглобяване) на ядреното гориво за ВВЭР, защото Европа вече забрани изнасянето на ядрени материали…

И практически какво се получава – ние избираме кой да даде авторските права, както беше с АСЭ. Сега същото е с Westinghouse. Всъщност инвеститорът липсва, тоест правим същите грешки, както с Белене…

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари