ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна строителството на втори енергоблок на Беларуската АЕЦ

31.05.2014

 

 Започна строителството на втори енергоблок на Беларуската атомна електроцентрала. За това на 27 май съобщава БЕЛТА, позовавайки се на заявление на генералния директор по капиталното строителство на РУП «Белорусская АЭС» Андрей Баркун.

 

 

Както съобщи Андрей Баркун, вече са изкопани основите и се подготвя бетонирането. Също е висока готовността на реакторното отделение.

На 26-27 април 2014 година беше излята плочата на фундамента на втори енергоблок. Работата е започнала в 11 часа на 26 април и е завършила в 19 часа на 27 април. В основите на фундамента са излети 4500 кубически метра бетон. За тази цел се били използвани 5 бетон-помпи.

Заместникът на генералния директор уточни, че паралелно върви работата по строителството на първи блок. Планира се изграждането на фундамента на ядрения остров до кота “0”, на шахтата на реактора до кота +7,35метра, на вътрешният защитен кожух (оболочка) до кота 8 метра. Всичко това трябва да бъде изпълнено през тази година.

Продължават дейностите по строителството на обектите от жилищната структура за работниците по построяването на БелАЕЦ. Сега техният брой е около2 хиляди души, като до края на годината ще достигне 3,4 хиляди.

 

Електроцентралата ще има два енергоблока с електрическа мощност по 1200 MW. Строителството се изпълнява по проекта«АЭС-2006. Той напълно съответства на международните норми и на препоръките на МААЕ. Генерален проектант и изпълнител е обединената руска компания ОАО «НИАЭП» — ЗАО «АСЭ». Въвеждането в експлоатация на първи блок е предвидено за 2018 година. Бетонирането на фундаментите на обектите на първи блок на БелАЕЦ започна през ноември 2013 година.

Източник: http://freesmi.by/obshhestvo/142993#.U4VPaHbNUwo

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари