ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ –най-мощната в света фотоволтаична централа излезе на пълна мощност

30.05.2014

 

 

Електроцентралата Aqua Caliente, разположена в окръг Юма щат Аризона през април излезе на проектната си мощност от 290 MW. Годишното и производство ще бъде около 650 GWh електроенергия. Такова е потреблението на среден по големина град в района. Стойността на построената централа е 1,8 милиарда долара. Съоръженията са разположени на площ от 9710 декара. Фотоволтаичните панели са с тънкослойни фотоелементи на основата на кадмиев телурид.

Aqua Caliente днес се счита за най-голямата в света завършена фотоелектрическа централа. Превъзхожда я само строящата се в Калифорния Topaz Solar Farm, чиято мощност вече достигна 300 MW, но проектната и мощност е 550 MW. Освен нея, сравнима мощност има наскоро завършената слънчева електроцентрала в Айванп (Калифорния), обаче тя работи на друг принцип сто хиляди огледала концентрират слънчевата енергия върху централната кула, нагрявайки разположеният там слънчев колектор, който произвежда пара. Нататък процесът на производство на електроенергия съответства на принципа на работа на всяка ТЕЦ.

 

Активното строителство на слънчеви електроцентрали в САЩ започна в началото на това десетилетие, като само преди 4 години най-голямата слънчева електроцентрала беше с мощност 20 MW. Южните части на САЩ са характерни с горещ и сух климат идеално място за слънчева енергетика.

Мощността на Aqua Caliente е около 10 пъти по-малка от типичните атомни и топло електроцентрали, които обикновен са по няколко GW. Най-мощната в света АЕЦ Касивадзаки-Карива имаше мощност 8,2 GW. След аварията на АЕЦ “Фукушима-1” централата, заедно с всички останали в страната беше спряна.

Обаче най- мощните електроцентрали на планетата са ВЕЦ. Най-голямата от тях ВЕЦ “Трите клисури” на река Янцзи е с обща мощност 22,5 GW. Стената на водохранилището с площ 1045 km2 e висока 185 метра и е дълга 2309 метра. От територията на водохранилището са изселени 1,3 милиона души рекордно количество за цялата история на хидроенергетиката.

Слънчевите електроцентрали днес са най-бързо развиващият се сегмент на електроенергетиката. Ежегодно инсталираните мощности се увеличават с 50%. КПД на съвременните фотоелектрически преобразуватели се приближава до 20%.

Източник: http://habrahabr.ru/post/224349/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари