ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС има намерение да постави специални условия за сътрудничество с Русия в ядрената сфера

28.05.2014

 

Европейският Съюз може в бъдеще да постави специални условия във връзка със споразуменията с Русия в ядрената сфера, твърди унгарският сайт Bruxinfo.hu.

 

 

Съгласно документа, който е на разположение на редакцията на сайта, днес ЕС има намерение да разпространи заявление за това, че държавите членки ще могат да сключват споразумения с Русия за строителство на нови енергоблокове само в случай, че горивото за тях ще се доставя от минимум два различни източника.

Сайтът добавя, че новата политика на ЕС няма да засегне руско-унгарското споразумение за разширяване на АЕЦ “Пакш”, понеже ЕС вече е дал предварителното си одобрение на тази сделка.

Източник: AtomInfo.Ru

 

Б.Р. Въпреки декларациите, че няма да има санкции на ЕС в енергийната сфера срещу Русия, те на практика се подготвят. Първата ластовичка за която ви съобщих беше откъсването на енергиините системи на Прибалтика от Русия (четете – В ход са необявените санкции на ЕС и в областта на електроенергетиката).

Сега се работи за диверсификацията на ядреното гориво за новите енергоблокове, които се планират да бъдат построени, което е безусловно правилно.

 Но се подготвя следващата негласна санкция. Обърнете внимание, че става въпрос само за бъдещите договори с Русия. Нима за американският AP 1000® на Westinghouse има алтернативен производител на ядрено гориво? Няма, но “ЧИЧО САМ” е наш приятел, а Русия се сатанизира като враг. Затова и решението на Европа е само за руските проекти. Има ли двоен стандарт вие кажете?

Днес в българския парламент се обсъжда вотът на недоверие към правителството за енергийната политика. Мислите ли, че някой ще повдигне този въпрос в светлината на 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”? Няма такъв депутат, убеден съм!

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари