ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – новият генерален директор на “Фукушима-1” сподели приоритетите си

21.05.2014

 

Нов генерален директор на АЕЦ “Фукушима-1”, където стана аварията през 2011 година, е Наохиро Масуда.

 

 

Той беше директор на АЕЦ “Фукушима-2” по време на Великото Японско земетресение и цунами на 11 март 2011 година. В условията на пълно обезточване (блекаут) на централата Масуда и неговите сътрудници взеха мерки за безопасно студено спиране на всичките 4 реактора. Ръководството на TEPCO признава, че неговите “решителни действия в критичната ситуация са позволили да се избегнат авариите”, като под ръководството на Масуда неговите сътрудници са положили 8,8 километра тежък силов кабел само за един ден.

Сега пред него стои задачата да организира дейностите по извеждане от експлоатация и дезактивация на територията на АЕЦ “Фукушима-1”. Той директно определи задачата: “Ние обещахме на премиера да намалим рисковете през тази финансова година (до март 2015). Моята цел е да изпълним тази точка”.

Задачата се свежда на първо място до спиране на изтичането на радиоактивна вода, която се използва за охлаждане на реакторите, и увеличаване на производителността на системите за дезактивация. Срочно трябва да се преработят 480 хиляди m3 вода.

Остава също и проблемът с неконтролираното замърсяване на подземните води, като задачата е да се постигне практически резултат от продължаващите научни изследвания по откриване на най-ефективните начини за замразяване на почвата и предотвратяване на замърсяването на подпочвените води.

Той споделя още, “на първо място, аз поставям усилията за повишаване на безопасността на площадката на централата, за да не възниква никаква заплаха даже в случай на някакви непредвидени ситуации”.

Наред с това той заяви за необходимостта персоналът да разбере, че централата преминава в дългосрочен процес на дезактивация. “Персоналът трябва да обнови своето мислене, от експлоатация на чиста електроцентрала към експлоатация на много сложен обект”.

Б.Р. Още много интересни неща за плановете на Масуда ще намерите на: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/05/16/48935

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари