ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна за да работи с американците, първо трябва да построи централизирано хранилище за ОЯГ – експертни мнения

18.05.2014

 

 

Преминаването на украинските АЕЦ към частично или пълно обезпечаване на производство с ядрено гориво на американско-японската компания Westinghouse трябва да бъде предшествано от решаване на национално ниво на проблемите за преработка и съхраняване на ОЯГ съобщават Украинские новости.

Според думите на председателя на съвета на Международния център „Энергетика и информатика XXI“ Михаил Ватагин, днес на този аспект на взаимоотношенията с Westinghouse не се отделя достатъчно внимание. “Америка, съдейки по наличната информация, няма намерение да взема обратно ОЯГ. Ако Украйна започне да купува касетите на Westinghouse, къде ще ги съхранява после? Може да изпрати за съхранение и преработка някъде в трети страни. Но те, на първо място, не са толкова много, а второ такава инициатива ще струва баснословни пари”, - счита експертът.

Според него проблемът би могъл да се реши чрез построяването в чернобилската зона на централизирано хранилище за отработило ядрено гориво (ЦХОЯГ), обаче “там засега е затишие, и надали нещо ще се измени в скоро време”.

Аналогично мнение подкрепя съветникът на генералния директор на Националния научен център към „Харьковский физико-технический институт“, бившият генерален директор на ЧАЕЦ, ръководителят на Чернобилската народна партия и почетен член на Украинското ядрено общество Михаил Уманец.

Westinghouse” по политически причини ще получи възможност да доставя гориво, това означава да си изпотрошим “грънците” с Русия. А кой ще приеме ОЯГ? Американците - няма. Германия, която затваря своите АЕЦ, - няма. Франция също, те имат своя конструкция ядрено гориво и нямат хранилища за ОЯГ на Westinghouse по руски дизайн. Това е всичко, кръгът се затваря, ние оставаме без 50% от електроенергията”, - счита експертът.

На 11 април НАЭК „Энергоатом“ съобщи за подписването на търговски договор с компанията Westinghouse за доставки на ядрено гориво в страната до 2020 година.

http://gazeta.ua/ru/articles/economics/_ctoby-rabotat-s-amerikancami-snachala-nuzhno-postroit-choat-eksperty/556573

 

Б.Р. За строителството на ЦХОЯГ в зоната на Чернобил се говори почти от 10 години. Проектът е на американската компания Holtec. Определена е площадката, на за никакви конкретни дейности там нямам сведения. Съхраняването ще става на открито в специални бетонни контейнери HI STORM.

 

 

На следващата илюстрация се вижда конструкцията на многоцелевия контейнер на Holtec.

 

 

Преди няколко години бившият посланик на САЩ доведе делегация от представители на фирмата, които да презентират проекта. Тогава само им благодарихме за информацията, но ако бъде построен 7 блок с AP-1000® няма да имаме избор. Ще ни направят такова хранилище за ОЯГ на площадката на АЕЦ, което да поеме и отработилото гориво от ВВЭР-1000.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари