ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Канадски институт разследва изчезването на радиоактивни източници

27.04.2014

Изследователски институт в Канада изяснява обстоятелствата с изчезването на радиоактивни материали, пише „Toronto Star“.

Става въпрос за изследователския институт „Sunnybrook Research Institute“, научно подразделение на медицинския център „Sunnybrook“ в Торонто.

 

 

Съгласно отчета изпратен до канадския регулиращ орган, медиците са открили изчезването на радиоактивните материали, което по-скоро е станало в периода на кадровите рокади преди около година.

Научният сътрудник, отговарящ за съхранението на материалите, преди около година се е пенсионирал. Въпреки, че разследването все още продължава, предварително е установено, че от тогава шкафът с радиоактивните материали няколко пъти е бил преместван из института, като ангажираният с тази дейност персонал не е подозирал за съдържанието на шкафа.

В изолираният със олово лабораторен шкаф са се съхранявали 15 радиоактивни източника, се казва в отчета. Предполага се, че той е бил продаден като метален отпадък.

В отчета се уточнява, че след уволнението на отговорния сътрудник функциите му са били разделени между двама други сътрудници – един е отговарял за шкафа, а другият за лабораторията, в която са се извършвали изследванията.

След това е бил назначен и трети сътрудник, който е станал началник на лабораторията. На него не му е било известно за наличието на радиоактивни материали, независимо от поставените в лабораторията знаци за радиационна опасност.

През лятото наминалата година в лабораторията се подготвя нова серия от експерименти. Техническият персонал неуверено си спомня, че шкафът с радиоактивните източници е възможно тогава да е пренесен на друг етаж.

Институтът се е свързал с човека, който, най-вероятно би могъл да изкупи шкафа като метален отпадък, обаче той не е разполагал с никакви документи за получаването на шкафа.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари