ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Водата става вторият по ценност ресурс в света след нефта и газа

29.03.2014

 

 

През 21 век проблемът с прясната вода става един от основните. Ако се изхожда от ценноста на водните ресурси, те още сега плътно се приближават към нефта и газа, а в най-близко време имат шанс да ги изпреварят.

Въпросът за прясната вода е свързан не само с осигуряване на питейната вода и баналното преживяване на човека, както мислят много хора. На човека е необходима и техническа вода, която се използва в много отрасли от биоенергетиката до производството на биогорива.

Главният проблем на прясната вода е в това, че, за разлика от нефта, газа и другите природни ресурси, които могат да намерят по геологични методи голямата част от прясната вода е вече известна и се намира на повърхността. И тази част непрекъснато намалява. Всяка година от подпочвените води се изземат около 160 милиарда m3 вода, а в замяна повече от 90% от течните отпадъци под формата на канализационни води се изливат безконтролно в естествените водоеми, което прави водата в тях негодна за използване.

Ежегодно около 60 милиона декара земя се превръщат в пустиня. Това означава, че при тези темпове само след 82 години площ, съизмерима с площта на съвременна Европа, ще се превърне в пустиня.

Локалните проблеми с водата водоснабдяване, водоочистка, екология, системи за контрол на качеството на водата, икономия на енергия и автоматизация изискват детайлно обсъждане още сега. Един от ключовите за водния отрасъл на Русия е призвана да стане международната изложба «СибАква», която ще се проведе в международния изложбен комплекс «Новосибирск Экспоцентр» от 16 до 18 септември. «СибАква» ще постави на международно ниво темата за сътрудничеството в областта на водите.

В работата на изложбата и форума ще участват авторитетни международни организации, между които: Асоциацията на предприятията по водоснабдяване и канализация на Република Казастан, конфедерацията на предприятията от малкия и среден бизнес на Италия COMFIMEA, Асоциацията «Укрводоканалэкология».

Провеждането на изложбата и форума «СибАква» показва, че независимо от факта, че в Сибир водните ресурси винаги са били достатъчни, водата е общ ресурс на човечеството, който изисква внимателно и балансирано отношение.

http://www.54rus.org/more.php?UID=26355

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари