ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Франция ще разработват съвместно реактор четвърто поколение на бързи неутрони

30.12.2011

Държавната корпорация “Росатом” е подписала съглашение с Комисариата по ядрена енергия и алтернативни енергийни източници на Франция за разработване и създаване на енергиен реактор от четвърто поколение на бързи неутрони с натриев топлоносител.

 

Стойността на проекта е около 3 милиарда евро, а работата ще започне през 2013 година.

 

Партньорите планират да създадат съвместно предприятие , което ще се занимава с разработването на проекта и реализацията на обекта. Русия може да предостави конструкторски ресурси и уран, а Франция технология за затворен горивен цикъл.

 

Главната новост се състои в начина за използване и преработката на горивото. Основен ресурс за работата на реактора ще бъде ОЯГ, натрупано в ядрената енергетика.

 

Разликата между реакторите от трето и четвърто поколения е в това, че неутроните не се забавят. Това означава, че част от горивото се самовъзпроизвежда след употребата му. По тази технология отпадъците от реактора са само 1% от цялото гориво, поставено в него при зареждането му.

 

Експериментални реактори на бързи неутрони са се появили за първи път през 50-те години на миналия век. Малкопо-късно в промишлен мащаб са продължили разработките в СССР, САЩ и редица европейски страни. В началото на 90-те години по-голяма част от тези проекти са били прекратени поради високия риск от аварии и големите експлоатационни разходи.

 

Сега в света единствената държава с действащ енергиен реактор на бързи неутрони е Русия (Белоярската АЕЦ с реактор БН-600). Явно този факт е бил ключов при подписването на съглашението с Франция.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари