ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бойко Борисов – Ценното на проекта е, че има разрешение от ЕК, ако някой дава 1,5 млрд. лева за лиценза, защо да не го продадем?

25.01.2014

 

Бойко Борисов – председател на ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Тази сутрин” на БТВ

 

 

Водеща: В студиото е вече Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ. Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден.

Водеща: Господин Борисов, покрай това има ли, няма ли флашки, миналата седмица едно нещо стана категорично ясно, изречено от устата на Румен Петков – че преди около 3 месеца вие сте имали среща, на която сте обсъждали проекта АЕЦ „Белене”. И вие сте поели ангажимент, и групата на ГЕРБ ще подкрепи рестарт на „Белене”?
Бойко Борисов: Първо, бих искал да коментирам с няколко думи вашия предишен гост. За БСП е точно както дяволът чете Евангелието. Само напомням на вашите зрители, защото може да са забравили, че господин Гечев беше вицепремиер по времето на Жан Виденов и точно тогава фалираха банковата система. Точно тогава. И толкова ми беше интересно да го слушам човека, пряко участващ във фалирането на банковата система. Тогава доходите на българите станаха по 3 долара на месец, да говори за банки и лихви. Да се върнем на мисълта, да се върнем на вашия въпрос. ГЕРБ е взел ясно решение и в Министерски съвет, когато бях премиер, и групата ни в парламента за спирането на АЕЦ „Белене”. Когато господин Петков ми се обади, той каза, че има американски инвеститори, и те дойдоха 5-6 човека, които искат да купят от държавата, от НЕК дългове и лиценз. Искаха да знаят какво мисли опозицията по въпроса. Аз ще повторя това, което съм казала и тогава на тях, което винаги съм казвал. АЕЦ „Белене” ние го спряхме, защото държавата няма пари да го прави и не може да си даде банкова гаранция. Толкоз. Същото съм казал и на американците. Ако държавата не дава пари, ако държавата няма ангажимент да изкупува тока, ако държавата не се задължава със своята електроразпределителна и преносна система, по какъвто и да е начин да участва в този проект и дълг вече близо 2 милиарда на БЕХ и НЕК, няма лошо да бъде продаден, ако има такъв частен инвеститор. Говорим за лиценза и за проекта. Но забележете, те тогава казаха, че искат да чуят все пак има ли някакъв шанс да говорят с, в смисъл да променим нашето становище в парламента, ако те се разберат и те отидоха на среща при Орешарски.

Водеща: Кои са те?
Бойко Борисов: Тези инвеститори.

Водеща: Как се казват?
Бойко Борисов: Мога да ви дам визитки, сложни имена, които дори не съм си направил труда да ги помня. Румен Петков сигурно ги знае.

Водеща: Румен Петков каза, че има гарантирани 200 гласа в парламента за рестарт на „Белене”.
Бойко Борисов: Аз и сега казвам, при тези условия, ако се яви частен, в случая американски инвеститор, да иска да купи проекта, бих могъл да разсъждавам по темата и в парламента, и с групата. До този момент това е просто невъзможно. Невъзможно по простата причина, че това правителство твърдо е решило и няма да прави „Белене” за радост. Просто лъже обществото. Това правителство, тези хора, Станишев, Орешарски и компании говореха, и ако си спомняте, че близо 14 милиона лева похарчи българският данъкоплатец да им правим референдум.

Водеща: „Белене”, според вас, национален приоритет ли е?
Бойко Борисов: „Белене” е провален проект. Така както много други, „Белене” е една изключително корупционна сделка от първия й до последния й ход. И аз се надявам, че и е крайно време вече, да има и от прокуратурата вече решение на разследванията, които от години вървят.

Водеща: Вие какво ще подкрепяте тогава, след като…?
Бойко Борисов: То няма какво да се подкрепя. Нека да не се хващаме за думи.

Водеща: Хващаме се, защото вие се съюзявате с БСП за тяхната стратегическа цел.
Бойко Борисов: Не, не се съюзявам с никой. Има инвеститори, които искат да разговарят с мен. Аз съм ги поканил. Те са казали мнението си, аз съм им казал – идете се оправете с управляващите, от нас не зависи нищо сега. Това трябва да мине Министерски съвет, това трябва да бъде вкарано в парламента, това трябва да бъде дебатирано по всичките тези условия. Защо трябва сега да ми вмените вина или ангажимент, който аз нямам?

Водещ: Румен Петков ви го вмени. Той каза, че сте поели ангажимент, че бихте подкрепили рестартирането на „Белене”.
Бойко Борисов: При тези условия, които казах. Тези условия…

Водеща: Т.е. вие влизате в коалиция с БСП за техен стратегически проект?
Бойко Борисов: За кой стратегически проект?

Водеща: „Белене”?
Бойко Борисов: В каква коалиция влизаме? Дайте да говорим точно.

Водеща: В подкрепа на „Белене”?
Водещ: Румен Петков преброи 200 гласа.
Бойко Борисов: Аз пак искам да повторя за вашите зрители, за да не се обърка някой. Когато е зависило от ГЕРБ и от мен, ние и в парламента, и в Министерски съвет сме спрели този проект. Само по една, единствена причина – той е скъп и държавата не може да си позволи да го строи.

Водеща: Но, ако го строи някой друг, вие ще подкрепите БСП?
Бойко Борисов: Ние няма да подкрепим БСП. Ние ще подкрепим 2 милиарда дълг, които висят на вас, на вас, на мен, на всички. Тези 2 милиарда някой ще ги плаща и това са нашите деца, нашите внуци. Тези пари няма да се изпарят, този дълг. И ако може да се продаде. Ние кое имаме в момента? Кое е ценно, единственото ценно на „Белене” след цялата му корупционна практика досега? Че имаме издаден лиценз от Европейската комисия за строителство на атомна централа на тази площадка. Това е единственото ценно, това струва пари. И ако може за това държавата, НЕК да вземе милиард и половина, защо да не се вземат? Тези пари ние с вас трябва да ги дадем за гьола. Отнякъде трябва да извадим тези милиард и половина- два. Откъде? От пенсиите, от заплатите, откъде?

Водеща: Не е ясно и след това какво ще се продължи да се вади, така че /…/ на този договор в последствие?
Бойко Борисов: В смисъл?

Водещ: Как е неизгодно за нашата държава, а е изгодно за частен инвеститор да направи „Белене”?
Бойко Борисов: И аз не знам.

Водещ: На тази среща не стана ли ясно?
Бойко Борисов: Не. Те ще ходят и казаха ще си говорят с управляващите, ще им представят параметрите и ако, и аз искам да ви напомня, че те идваха и по време на нашето управление. И понеже пак неясно говореха, аз ги пратих в парламента да се срещнат с всички парламентарни групи и да им кажат…

Водещ: Това са същите инвеститори?
Бойко Борисов: …да, те са същите инвеститори. Всъщност се срещам за втори път с тях.

Водеща: Делян Добрев още тогава публично се разграничи от тях, защото около тях имаше много съмнителни обстоятелства, включително бяха осъдени в Италия за провалена сделка с „Ал Италия”?
Бойко Борисов: Да. И за сега се разграничавам от тях. И аз отново казвам – ние нямаме никакъв ангажимент към тях. Единственият…

Водеща: И отричате това, че има осигурени 200 гласа, така както каза Румен Петков?
Бойко Борисов: Разбира се, че няма осигурени 200 гласа за нещо, което го няма, как да има осигурени 200 гласа? Аз казвам, че хипотетично, ако вкарат в парламента през Министерски съвет инвеститор, който да поеме тези ангажименти, които два пъти ги изброих, тогава ние ще го подкрепим. Към момента нито има такъв инвеститор…

Водеща: Дори и да е този инвеститор, който Делян Добрев вече се разграничи от него?
Бойко Борисов: Ако има такъв инвеститор, от който Делян Добрев се е разграничил, ДАНС и правоохранителните органи преди да мине на Министерски съвет, преди да влезе в парламента ще го спрат и той въобще няма да влиза в парламента. Ние говорим само за принципна схема – ако се яви такъв инвеститор – бял, чист, който да поеме тези ангажименти, аз не съм против.

Водеща: Румен Петков като какъв дойде при вас?
Бойко Борисов: Той ги водеше.

Водещ: Като какъв ги води, редно ли е той да ги води?
Бойко Борисов: Аз не мога да разбера дали е редно или не. И кое е нередното да ги води. Защо да не ги води? Имат някакъв интерес, познават го или е решил да помага на партията си. Нека да не забравяме, че Румен Петков открай време, и ни биха на изборите БСП в „Белене”, защото Румен Петков беше човекът, който най-яростно говореше срещу ГЕРБ, че сме спрели и замразили ядрения проект в „Белене”. И само преди месец направиха кмет в „Белене” с лъжата, че ще строят ядрена централа. А ние отидохме там и на хората им казахме, че няма да строим ядрена централа.

Дешифровка на цялото интервю: http://www.focus-news.net/opinion/2014/01/24/27049/boyko-borisov-parvanov-e-opasen-igrach-za-gerb-s-parvanov-shega-ne-biva.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари