ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Нова Зеландия е открита най-голямата геотермална електроцентрала в света

29.12.2013

Проектираната от компанията Mighty River Power геотермална електроцентрала Ngatamariki Geothermal Power Station с мощност 100MW е третият геотермален проект в страната от 2008 година насам, съобщава inhabitat.com.

Обектът е разположен недалеч от Таупо в северния остров на страната. Пускането в експлоатация на централата се счита за стратегически ориентир на компанията и важно постижение в областта на геотермалната енергетика.

Поради сложният и скъп характер на геотермалните проекти на компанията са били необходими повече от 10 години за намиране на партньори и над 75 милиона долара за проучвателни дейности, преди да вземе решение за построяване на централата.

Компанията Ormat, която е изпълнител на проекта, съобщи, че това е най-голямата електроцентрала от този тип в света.

Като енергиен източник се използва вода с температура 193 оС. Възприето е иновационно решение – 100% от отработилата течност се изпомпва обратно с нулеви загуби и ниско ниво на емисии, свеждайки до минимум въздействието върху околната среда, и без да се изтощават подземните резервоари.

За разлика от другите форми на възобновяема енергия, геотермалната не зависи от климатичните условия, тоест централата може да работи денонощно без прекъсване.

Петте геотермални централи на компанията Mighty River Power произвеждат 10% от електроенергията на Нова Зеландия. Компанията експлоатира също девет ВЕЦ в каскадата Waikato Hydro System. Инициативите на компанията в областта на геотермалната енергия изместват въглищните централи, икономисвайки годишно на страната повече от 3 милиона тона емисии на въглероден двуокис.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари