ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Продукция на Завода за електрохимически преобразуватели на енергия УЭХК отново е в космоса

22.12.2011

 

 На 11 декември от космодрума „Байконур“ са изведени в орбита едновременно два космически апарата – телекомуникационните спътници АМОС-5 и Луч-5, произведени в ОАО „ИСС“ Железногорск и окомплектовани с изделия на Завода за електрохимически преобразуватели на енергия “УЭХК” (предприятие на горивната компания на Росатом “ТВЭЛ”).

 

По-конкретно става въпрос за свръх топлопроводящи секции (ГПТС), или мини отоплителни тръби, осигуряващи оптимален топлинен режим на бордовата радиоапаратура, въпреки своето минимално тегло.

 

ГТПС могат да се използват успешно както в космически условия, така и в различни отрасли на промишлеността, където е необходимо моментално изравняване на топлинното поле.

 

Те се състоят от миниатюрни топлопроводящи тръби, които са ефективни топлоразпределители, позволяващи да се изключи прегряването в отделни точки в приборите и да се намалят температурните разлики в електронните блокове.

 

ОАО „УЭХК“ (г. Новоуралск) е най-голямото в света предприятие за обогатяване на уран. Първото е в страната предприятие за разделяне на изотопитена урана и за преработване на високо обогатен уран (ВОУ) в ниско обогатен уран (НОУ). Влиза в състава на горивната компания „ТВЭЛ“ от държавната корпорация “Росатом”.

 

“Росатом” обединява повече от 270 предприятия и научни организация, в това число и всички граждански компании на ядрения отрасъл на Русия, предприятията на ядрено-оръжейния комплекс и единствения в света флот от атомни ледоразбивачи.

 

“Росатом” е най-голямата генерираща компания в Русия, като осигурява повече от 40% от електроенергията в европейската част на страната.

 

Източник: Пресс-служба ОАО УЭХК

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари