ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – CEZ – цената на електроенергията от новите блокове на АЕЦ Темелин може да достигне до 100 евро/MWh

27.12.2013

 Стойността на електроенергията от новите блокове на АЕЦ “Темелин” може да достигне до 100 евро/MWh, заяви генералният директор на компанията CEZ Даниел Бенеш в интервю за вестник „Hospodarske noviny“.

Това ще стане, ако правителството на Чешката Република приеме решение да подкрепи гарантирана цена на дострояването на новите блокове на АЕЦ “Темелин”.

Бенеш отбеляза, че гарантираната изкупна цена на електроенергията от новите блокове може да се окаже три пъти по-висока от сегашните цени на енергийната борса.

Конкърсут за построяване на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин” с перспектива за построяване на още три блока в Чехия и Словакия беше обявен през есента на 2009 година. Участие в конкурса взеха „Westinghouse“, AREVA и чешко-руският консорциум от „Шкода-JS“, Атомстройэкспорт (АСЭ) и ОКБ „Гидропресс“.

В началото на октомври 2012 година чешката енергийна компания CEZ (организатор на конкурса) изключи AREVA от списъка на участниците поради несъответствие на предложението на групата с условията на конкурса. Групата AREVA оспорва отстраняването си.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени не по-рано от края на 2014 година. Засега се предполага, че първият от новите блокове ще бъде въведен в експлоатация през 2022 или 2023 година, а вторият блок една година по-късно.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари