ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


БНТ – Референдум – седми блок на АЕЦ “Козлодуй”

28.11.2013

Дискусията в „Референдум“ е с политици и експерти за заявените намерения в енергийната сфера, идеята за изграждане на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и постигнатото по-рано споразумение за проекта Южен поток.

 

 

Политическите тези защитават:Таско Ерменков, депутат от Коалиция за България и Валентин Николов, депутат от ГЕРБ.

Експертното мнение е на Александър Николов – зам.-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Илиян Василев – Център за изследване на Балканите и Черноморския регион, проф.Атанас Тасев – енергиен експерт, Иван Хиновски – председател на Българския енергиен форум.

 

 

Въпросът за изграждане на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ не е от вчера, не е нов, подчерта Таско Ерменков и поясни, че в България едва ли има специалист, който би опровергал необходимостта от неговото строителство.

 

Валентин Николов се съгласи с мнението на Таско Ерменков и припомни, че преди близо година беше взето решение на Министерски съвет по принцип за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Беше създадена проектна компания, създадохме 3 процедури: за предпроектно проучване, за избор на площадка и геоложко проучване и за ОВОС. Беше сформирана и комисия, която да изготви пътната карта, каза Валентин Николов. ГЕРБ застана зад тази идея и ние не се отказваме от нея, заяви той. Въпросът е да предотвратим евентуални рискове, като този политически риск от преди няколко дни, че няма да се проведе процедура, че може де се вземе заем, т.е. България да инвестира, и третия политически риск е, че държавата може да даде държавни гаранции. Това са трите политически риска, които ние не можем да подкрепим, обоснова се Валентин Николов. 

 

 

Аз виждам риск в това, че ядрената енергетика има доста големи проблеми – не само от Фукушима. Оказа се, че финансирането на големи ядрени проекти е огромен проблем навсякъде по света, с оглед на това, че капиталовите пазари нямат финансовите инструменти за толкова дълги и с такива рискове експозиции, които да могат да финансират толкова дългосрочни инициативи, заяви Илиян Василев. Ядрената енергетика преживява много труден период и то обективен, защото в условията на пазарна икономика, на глобална финансова криза, трудно се финансират проекти с възвращаемост в далечно бъдеще. Начина, по който ситуираме етапите, не са тези, които са в пазарната икономика. Там се започва след пазарно проучване, поясни още Василев.

 

 

Българската ядрена енергетика ще се развива и то с ускоряващи се темпове, каза в студиото на „Референдум“ Александър Николов. Развитието на енергетиката зависи от развитието на икономиката. Мощностите, които се експлоатират в момента, са на прилична възраст, особено термичните централи, и все по-задълбочаващите се и увеличаващи се изисквания за екологичните последствия от експлоатацията термични централи, според зам.-директора на АЕЦ „Козлодуй“, дават много добра основа за развитие на ядрената енергетика, тъй като тя, както и алтернативните източници, е беземисионна енергетика. Понастоящем в света се строят над 50 ядрени блока с огромна мощност, подчерта Александър Николов.

 

 

Когато обсъждаме тази тема, която е много важна за нашата икономика, трябва да отчитаме редица фактори, каза Иван Хиновски. Първо трябва да имаме структуриран национален план за развитие на мощностите. Всички очакваме интуитивно, че този 7-ми блок ни трябва и той сигурно след спирането на 5-ти и 6-ти сигурно ще ни трябва. Въпросът е имаме ли план и той подложен ли е на обществено обсъждане. Според европейските директиви и според нашето законодателство, преди да пристъпим към каквато и да е нова мощност, министърът трябва да докладва националния план, трябва да впише в държавен вестник мощностите, които се строят в период от 30 години и впоследствие да се пристъпи към процедури. Срещата на Стойнев в Щатите е буря в чаша вода, коментира Хиновски.

 

 

На форум, посветен на икономиката, заявих, че българската енергетика се развива не благодарение на, а въпреки политическата намеса, заяви проф.Атанас Тасев. Вече не мога да твърдя това, понеже енергетиката се превърна в поле на политическо противопоставяне. 

Участниците в дискусията засегнаха и въпроса за газопровода „Южен поток“.

На въпроса в социологическото проучване трябва ли да се строи седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ 59.4 от зрителите отговориха с „Да“, с „Не“ – 30.4, без мнение са 10.2%.

 

Цялото предаване можете да видите на : http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/36402/referendum_26_noemvri_2013_diskusija_po_temata_7_mi_blok_na_aec_kozloduj

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари