ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Драгомир Стойнев: Страната ни тепърва ще реализира големи проекти в икономиката – интервю

26.11.2013

Водещ: Започваме с най-гръмката новина от последните дни свързана с многострадалната българска енергетика. „Уестингхаус“ ще строи седми реактор на АЕЦ „Белене“, намерена е и банката, която ще финансира –това е „Ексимбанк“,американска банка. “Дженеръл Електрик“ пък ще направи два въглищни блока в „ТЕЦ Марица изток 2″. Хубави новини, но и много въпроси. И точно за това нашият гост тази сутрин е министърът на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев. Добро утро в нашето студио.

 Драгомир Стойнев: Добро утро.

 

Водещ: Добре, започваме така – след първата заварка на „Южен поток“, отидохте в Америка и се върнахте с един ядрен реактор, обаче заведохте там, ето кого – шефът на Българската агенция за инвестиции, шефът на БЕХ, шефът на Агенцията за ядрено регулиране и шефът на „АЕЦ Козлодуй“. Както се казва в такъв случай, предварителни ли бяха уговорките, уреден ли беше мачът с „Уестингхаус“?

Драгомир Стойнев: Мачът не бе уреден предварително. Целта беше да се запознаем с технология от трето поколение, възможно най-модерната технология, която съществува до момента. Оказа се, че това е и най-сигурната и най-безопасната технология. Дори директорът на „АЕЦ Козлодуй“, г-н Генов заяви ясно и категорично, че ако подобен реактор имаше във Фукушима, надали щеше да се случи трагедията.

 

Водещ: Добре, но „Уестингхаус“ направи доклад, проучвайки състоятелността на този седми реактор, за който говорим. И той от два месеца или от месец вече е готов, ние не знаем какви са заключенията. Това ли е убеди компанията да прояви този интерес към строителството на нашия реактор?

Драгомир Стойнев: Г-жо Николова, 2035 г. ние ще останем без ядрени мощности. 2035 г голяма част от термичните централи ще бъдат затворени. Ние ще останем със съвсем малко базови мощности. Ако сега не предприемем конкретни действия, ако сега не започнем да инвестираме, какво ще оставим на следващото поколение?

 

Водещ: Това няма съмнение, но защото именно тази компания, която е била ангажирана и с проучванията в България, защо точно тази компания? И ще допълня въпросът – казвате без конкурс, вие веднага заявихте това, с договаряне директно с компанията. Това не противоречи ли на Закона за енергетиката? Тук, ето, във в-к „Преса“ е написан такъв анализ, че нарушавате закона, ако това се случи по този начин.

Драгомир Стойнев: Нека да погледнем примерът на европейските държави. Преди месец и половина Великобритания, без конкурс, взе решение за изграждане на два блока с френската фирма „Арева“, с китайско финансиране. Във Франция директно всички поръчки се печелят от „Арева“, във Финландия е подобен случаят. Считам, че българския народ заслужава да има възможно най-модерната технология, която е до момента.

 

Водещ: Най-модерна, но не изпробвана все още.

Драгомир Стойнев: Догодина ще бъде построен вече първият ядрен реактор в Китай. Там се строи още един ядрен реактор по технологията на AP1000. В САЩ също се строят два реактора AP1000, което ясно показва, че ние ще се възползваме и ще отстраним евентуални грешки, които излизат в процеса на строителството, така че при нас всички проблеми ще бъдат изцяло изчистени. Мен лично това не ме притеснява. Искам да бъдем от първите, които ще въведем тази технология.

 

Водещ: Не виждате риск?

Драгомир Стойнев: Не, не виждам риск. Това е възможно най-добрият реактор. В САЩ не са видели риск, в Китай също. Има и други държави, които се интересуват от тази технология. Ние гарантираме сигурност на следващото поколение българи. Защото животът на този реактор е 60г. плюс още 20г. удължаване на живота. През следващите 80 г. българският народ ще има сигурност на производството на електроенергия и възможно най-евтината електроенергия произведена, всички знаем ,че тя е произведена от ядрени реактори.

 

Водещ: Но в същото време ние правим, поне така ми изглежда, оборете ме, ако не съм права, една огромна услуга на САЩ – чрез нас те ще могат да лицензират своята технология за европейските държави. Това ли е жестът на протегната ръка?

Драгомир Стойнев: Не, не тук няма протегната ръка. Още в стъпването ми в длъжност, заявих, че във всеки един проект ще защитавам националния интерес. Аз положих клетва като министър, че ще работя в името на българския народ.

 

Водещ: Те всички полагат, г-н Стойнев.

Драгомир Стойнев: Но за мен тази клетва означава много, г-жо Николова. И във всяко едно действие съм се ръководел от националния интерес. Така се случи и с „Газпром“, когато ясно заявих, че ние няма да отстъпим , ако не се спазва европейското законодателство, така се случи и с американската страна. Дали този проект е на американците, дали е на руснаците, германците или на французите, за мен водещото е националният интерес.

 

Водещ: Това е така…

Драгомир Стойнев: Как България ще се възползва, как българските граждани ще се възползват от този проект, какво ще допринесе за българската икономика? За мен това е важно.

 

Водещ: Добре, добре г-н Стойнев, ще изясним още малко параметри на проекта, но наистина руските и американските интереси като че ли намериха един /…/ за доста сериозен сблъсък и като че ли вие успяхте да балансирате за сега нещата. Американците получават един реактор, два нови блока в „ТЕЦ Марица изток 2″, руснаците получават „Южен поток“. А „Белене“ къде е в тази схема?

Драгомир Стойнев: Компанията , която ни защитава в арбитража е категорична да нямам официално изявление по темата „Белене“, тъй като всяко едно мое изявление може да бъде в полза на руската страна. А аз не искам да давам допълнителни мотиви, затова темата „Белене“,моля да не я коментирам.

 Друг е въпросът, г-жо Николова, защо се стигна до арбитраж? Там вече можете да задавате въпросите към предишното управление.

 

Водещ: Добре, оставяме тази тема , но получиха право от „Дженеръл Електрик“ да доставят станции за „Южен поток“. Това също ли беше част от балансирането?

Драгомир Стойнев: Първо, „Дженеръл Електрик“ прояви интерес към изграждане на 9-ти и 10-ти блок на площадката на „ТЕЦ Марица изток 2″, който е държавния ТЕЦ.

 

Водещ: Да.

Драгомир Стойнев: Това е една нова идея, която е обсъждана в рамките на енергийния холдинг. Дали ще е „Дженеръл Електрик“, дали ще е друга компания тепърва ще се изясни, но ние имаме нужда от изграждането на нови мощности. Що се касае до компресорните станции по „Южен поток“, тъй като има голям интерес от страна на европейски фирми, които имат опит и не успяха в този кратък срок,  който и БЕХ и „Газпром“ поставиха за избор на изпълнител, поради тази причина бе прекратена и процедурата. Защото ние търсим колкото се може по-голяма прозрачност, колкото се може повече брой фирми да участват.

 

Водещ: Така че да се отваря вратата сега на „Дженеръл Електрик“?

Драгомир Стойнев: Не само за „Дженеръл Електрик“ искат да предоставят турбини за компресорните станции. Докато бях в Лондон, преди една седмица имах среща с ръководството на „Ролс-Ройс“., които също проявяват огромен интерес към доставката на конкретни турбини за компресорните станции. Аз ги поканих през декември месец да дойдат в София, да представят своята технология на проектната компания, да се преценят параметрите и да участват в конкурса. Ето още една причина конкурсът да бъде отложен, така че всички технологии, възможно, най- добрите да участват в него, защото за мен това е важното – най-добрите инвестиции, най-добрите технологии да бъдат на българска територия.

 

Водещ: Добре, кажете все пак, тези две велики сили, които сблъскват енергийните си интереси на наша територия, дали това не е битката за достъп до европейския терен? Получават по този начин едните излаз към ЕС, другите лицензиране на технологията си. Ние ли предоставяме, ние ли сме за това толкова важни при тях?

Драгомир Стойнев: Не, не мога да кажа, че ние сме важни, въпросът е как ние, знаейки бъдещите проекти да устоим на националния интерес.

 

Водещ: Ама те не могат да работят по един. По технология те трябва да са 2 реактора…

Драгомир Стойнев: Не, един.

Водещ: Кажете , вървим ли към 8-ми директно?

Драгомир Стойнев: Не. Говорим за един реактор. Друг е въпросът, че ако се изгради и 8-ми реактор, разбира се, сумата от двата реактора ще бъде по-малка, но на този етап говорим за един реактор.

Водещ: Добре, кажете държавата ще бъде ли, ще гарантира ли този проект? Това е една от основните теми – скандалът около „Южен поток“, около АЕЦ „Белене“, тук държавата какви гаранции поема?

Драгомир Стойнев: Около „Южен поток“ няма абсолютно никакви държавни гаранции. Там и един лев няма да бъде изхарчен от джоба на българския данъкоплатец. Що се касае за 7-ми блок , възможно е да има и държавни гаранции, тъй като ще се тегли заем.  Не повече от 350-400 млн. евро, но в това няма нищо лошо. Това е съвсем нормално. В подобни сделки, които се правят е нормално да има и държавна гаранция. Тук става въпрос за милиарди, но това не означава, че изцяло проектът ще бъде финансиран от българска страна. Напротив, ще се финансира от чуждестранни капитали. След което чрез продажбата на електроенергия ще се изплащат тези инвестиции.

 

Водещ: А ето го основният въпрос – на кого ще продаваме електроенергия? При положение, че при нас спада е много голям през миналата година, а ЕС съставлява минус още 50% от потреблението на енергията за по-голяма ефективност. На кого ще продаваме?

Драгомир Стойнев: При встъпването ми в длъжност, преди 5 месеца, България не изнасяше електроенергия.

 

Водещ: Да.

Драгомир Стойнев: Миньорите бяха в стачна готовност, бързите действия, които предприехме, благодаря на народните представители, които подкрепиха Закона за енергетиката, позволиха приблизително 10 пъти да се увеличи износът на електроенергия, миньорите работят на 4 смени, има голямо търсене на Балканите. Предвижданията показват, че в следващите 20 г. наистина ще има търсене на електроенергия. В крайна сметка ние няма да седим вечно в криза, ние ще се развиваме. България тръгна по пътя на икономическия растеж. За трето тримесечие имаме 0,8 % икономически растеж. За следващата година ще бъде 1,8 % потвърден и от Международния валутен фонд, и от Световната банка, и от ЕК. Само че стартирайки тези проекти, започвайки работа по „Южен поток“ следващата година, след това започвайки и 7-ми реактор, това ще динамизира българската икономика.

 

Водещ: Разчитате на растежа?

Драгомир Стойнев: Ние трябва да гледаме напред. До сега политиците на прехода какво правеха? 4 години мандат, дайте да изпълним проектите за 4 години, след това да идем пред нашите избиратели, да кажем „Ето, това, което го обещахме, го изпълнихме“… Аз искам вече да се гледа напред, да се гледа 15-20 години напред и да се инвестира сега.

 

Водещ: Добре, така да бъде. Очаквате ли, вие ще търсите подкрепа от МС, очаквате ли от политическите сили, между другото „България без цензура“ излезе вече с ясна позиция, диверсификацията вижда в този проект, вижда маркируем и прозрачен проект, вижда подготовка и на наши специалисти, ще потърсите ли и от другите политически сили?

Драгомир Стойнев: Аз благодаря за подкрепата на „България без цензура“. Силно се надявам, че и другите политически сили ще последват този пример. Защото г-жо Николова, трудно е да се обединим за конкретна политика. Така до момента преходът ни разделяше и продължаваше да ни разделя. Ако се обединим, ако сме заедно е толкова по-лесно. Защото за мен най-важното е националният интерес и когато седнем на масата на преговорите българският народ трябва да получи възможно най-доброто. Той го заслужава.

 

Водещ: Добре, дълго циклихме ние в тази енергетика. Извинявайте, че провиждаме така някакви шпионски неща,едва ли не някакви сценарии задкулисни, но борим се със задкулисието. Струва ми се ,че се отприщи всичко след съдебната атака срещу един от най-силните в енергийния сектор – Богомил Манчев. Откакто той е под надзор, тръгнаха всички проекти – „Южен поток“ тръгна, американците искат да стоят реактор… Кажете каква е връзката? Има ли преразпределение на енергийния пазар?

Драгомир Стойнев: Не смятам ,че преразпределение има, тъй като за мен основната цел е този сектор да изсветлее. Т.е. да се изчисти името на българската енергетика, защото през годините се говори и за енергийна мафия, и за големи злоупотреби в енергетиката. Аз съм заявил ясно пред ръководството на БЕХ, всяко едно съмнение, всяко едно нарушение да се дава на прокуратурата.

 

Водещ: Т.е. вие всички тези действия, които предприехте през последния месец ги свързват с изсветляването на енергийната сфера в нашия икономически живот?

Драгомир Стойнев: Всеки един проект, който е благоприятен за българската икономика, който ще създаде работни места и ще доведе до модернизация на икономиката , за мен лично е изцяло приемлив.

Водещ: Добре, да видим обаче сроковете как са поставени във времето. Вие казахте, че 2016 г. може да стартира строежът…

Драгомир Стойнев: Да.

 

Водещ: … но бетонът, който трябва да се излее на тази площадка, шефът на АЕЦ „Козлодуй“, нови мощности каза, че най-рано че 2019 г. това може да се случи.

Водещ: Какво ускорение може да се постигне тук?

Драгомир Стойнев: Тъй като вървяха и паралелни преговори в САЩ и тук също имаше конкретни изказвания на представители на АЕЦ „Козлодуй“, договорката, която постигнахме с „Уестингхаус“ е след като бъде изготвен финансовият модел, за който ще ни трябват приблизително 6 месеца и ще бъде изготвен съвместно с БЕХ и „Уестингхаус“, ако МС разбира се, даде мандат на БЕХ – 6 месеца. Тогава трябва да имаме и различни процедури, които трябва да бъдат изцяло изготвени…

 

Водещ: Да и те са доста.

Драгомир Стойнев: Точно така. И едва тогава, през 2016г. ние можем да говорим за евентуалното стартиране на изграждането.

 

Водещ: Т.е. да говорим, а не да го стартираме. Ясно, тук трябваше това уточнение.

Драгомир Стойнев: Да, желанието, което заявих пред „Уестингхаус“, е 2016 г. да започнем и самото изграждане на реактора. Те се съгласиха с мен, но това означава ,че след като МС даде мандат на БЕХ, ще ни очаква една много сериозна работа.

Водещ: Добре. Кога внасяте доклада, защото сроковете…

Драгомир Стойнев: Ще бъде в началото на месец декември.

 

Водещ: До кога очаквате да стартират вече директно /…/?

Драгомир Стойнев: Ако МС даде зелена светлина, това означава ,че в началото на другата година трябва да се създадат работните групи между БЕХ и „Уестингхаус“.

 

Водещ: Да започнат да договарят условията?

Драгомир Стойнев: Точно така.

 

Водещ: Вашето посещение беше на доста високо ниво, между другото, среща с екипът на Обама, среща с Съвета по национална сигурност, среща с 15 компании…

Драгомир Стойнев: Да.

 

Водещ: От къде идва този интерес? Знаем ,че са преориентирани…

Драгомир Стойнев: Г-жо Николова, има огромен потенциал за развитие в икономическата сфера между САЩ и България. Забележете, до сега ние имаме едно добро политическо разбирателство, което главно даваше резултат в съвместни военни действия в Косово, в Ирак, в Афганистан и почти нищо повече. А моята амбиция там бе именно да засилим и да развием този неизползван потенциал. Срещайки се с различни инвеститори има конкретни заявки в сферата на финансовия сектор,в сферата на земеделието, в здравеопазването, в информационните и комуникационните технологии.

 

Водещ: Кога очакваме хората, които ще влязат в тези разговори?

Драгомир Стойнев: Възможно е още от следващата година, но по начало в голяма част от стратегиите на американските компании е да купят български предприятия. И мога да ви уверя, че има доста български предприятия, които са под наблюдение от американски инвеститори, защото такъв техния начин на работа.

 

Водещ: Първо наблюдават и тогава.

Драгомир Стойнев: Или идват и започват сами да се оправят, или директно купуват български компании, които вече са развили своята мрежа на българския. Но аз не мога да се бъркам в тяхната стратегия. Но самият факт, че български министър на икономиката, не казвам , че го правят заради мен, не, може би ,ако беше и друг министър и той щеше да бъде приет в Съвета по национална сигурност. Но до сега там министър на икономиката не е стъпвал, с икономическия екип на Обама ясно показва и се убедихме в тази теза ,че от тук нататък приоритет ни стават икономическите взаимоотношения между двете държави.

 

Водещ: Такова високо ниво на посещение да не подготвя посещението на Пламен Орешарски в Америка?

Драгомир Стойнев: Напълно е възможно. Може би през следващата година може да има такова посещение, но в крайна сметка всичко зависи от администрациите на двете държави.

Водещ: Добре, сега тук модно едно, когато става дума за енергетика една формулировка „Голям шлем“. Вие да не правите своя „Голям шлем“ в енергетиката – „Южен поток“, 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, /…/?

Драгомир Стойнев: Не, аз не искам спортни термини. За мен е важно проекти, които са необходими за българската икономика, тъй като това няма да бъдат единствените проекти. Тепърва ще има и конкретни проекти и в сферата на икономиката, където държава ще влезе като основен инвеститор. Защото в нашата програма е записано реиндустриализация на българската икономика, а това минава първо чрез сигурност на доставките на природен газ, с по-ниска цена, евтина електроенергия и разбира се и инвестиции от страна на държавата.

 

Водещ: Можем ли да кажем, че помирихме двете велики сили и техните енергийни интереси в България или балансирахме, както използвах другия термин? Ставаше дума за помирение обаче

Драгомир Стойнев: Това е проблем на двете сили, за мен е важно, че България печели от тези проекти.

 

Водещ: Добре, каква зима очаквате? На фона на тези енергийни разговори, каква зима очаквате в политически план – ледена,студена или може би затопляне?

Драгомир Стойнев: Силно се надявам най-накрая българските политици да седнем на една маса, да очертаем основните приоритети, да се разберем независимо кой е на власт, че ще следва тези приоритети, защото в крайна сметка всички ние работим за благото на българския народ.

 

Водещ: Добре, министър Стойнев. Благодаря ви за този коментар.

Драгомир Стойнев: И аз ви благодаря.

Източник: http://www.mi.government.bg/bg/interviews-detail-220-21.html

One Response to Драгомир Стойнев: Страната ни тепърва ще реализира големи проекти в икономиката – интервю

 1. Петър Пенчев on 26.11.2013 at 19:13

  Второ ядрено съоръжение в България спряхме с адв. Александър Кашъмов за 2013 г. – след ядрения ректор в ЖК’Младост’ в София,

  днес Съдът ОКОНЧАТЕЛНО отхвърли ОВОС на Националното хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци
  (въпреки, че шефът на ДП „РАО“ Делян Петров раздаде милиони на приятелски фирми с т.нар. ‘предварително изпълнение’, създадено в Закона за опазване на околната среда по времето на мутренското управление на Б. Борисов – КОЙ ли ще връща тези десетки милиони, прахосани от държавния бюджет!!!).

  Сега е на дневен ред ОВОС на 7-ми блок – страхотно слаб, с много пропуски!!!!
  И това са онези, дето се тупат в гърдите с многото заграбени пари – ЯДРЕНАТА МАФИЯ.
  *****************

  РЕШЕНИЕ

  № 15645
  София, 11/26/2013

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният административен съд на Република България – Петчленен състав – II колегия, в съдебно заседание на десети октомври две хиляди и тринадесета година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:
  МИЛКА ПАНЧЕВА
  ЧЛЕНОВЕ:
  РУМЯНА ПАПАЗОВА
  АТАНАСКА ДИШЕВА
  ТОДОР ТОДОРОВ
  НИКОЛАЙ ГУНЧЕВ
  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/641d98d50a8e9021c2257c24003be8d7?OpenDocument

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари