ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – НВАЕЦ-2 – изпитания на пусково-резервната парна централа

08.11.2013

За първоначално пускане в действие на всеки нов ядрен енергоблок е необходим външен източник на топлинна енергия (пара). Освен за осигуряване на подходящ топлинен режим за стартиране на верижната реакция в РУ, парата се използва и за множество изпитания на турбината. Затова на новостроящите се АЕЦ се строят такива парно-котелни инсталации, работещи обикновено на природен газ или мазут. Хит сега са когенерациите поради преференциалното изкупуване на кафявата електроенергия от тях.

За пети блок на АЕЦ “Козлодуй” имаше прекаран специален паропровод от старата част. Но за пускането на първи блок беше докаран парен локомотив!

 

 От първи ноември в зданието на пусково-резервната парна централа (котельня) на Нововоронежката АЕЦ-2 (генерален проектант и генерален изпълнител – ОАО „Атомэнергопроект“, Москва) започнаха индивидуални изпитания на електротехническото оборудване.

Пусково-резервната котельная е съставна част от инфраструктурата за собствени нужди на АЕЦ и е предназначена за обезпечаване с топлина и пара на обектите на строящата се атомна електроцентрала. В обекта ще работят четири водогрейни и два парни котела.

Сега в зданието на пусково-резервната парна инсталация завършва монтажът на контролно-измерителните прибори и автоматика (КИП и А). В близко време специалистите ще започнат изпитания на технологичното оборудване и системите. В края на ноември също са планирани комплексни изпитания на водегрейните котли.

След завършването на всички изпитания и въвеждането и експлоатационен режим топлинса ще получат основните обекти на първи енергоблок.

Инженеринговата компания ОАО „Атомэнергопроект“ (www.aep.ru) е предприятие на Държавната корпорация „Росатом“ (www.rosatom.ru).

Нейно дело са проектите на болшинството от АЕЦ на територията на Русия, Източна Европа и Съюзът на независимите държави (СНГ). ОАО „Атомэнергопроект“ е главен проектант на АЕЦ “Бушер” в Иран, АЕЦ “Куданкулам в Индия, АЕЦ “Аккую” в Турция.”

„Атомэнергопроект“ е генерален проектант и генерален изпълнител на построяването на Нововоронежката АЕЦ-2 (два енергоблока с реактори ВВЭР-1200 по проект „АЭС-2006″), генерален проектант на Смоленската АЕЦ-2 (два енергоблока с реактори ВВЭР-1200 по проект ВВЭР-ТОИ).

Източник: Управление коммуникаций ОАО Атомэнергопроект

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари