ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – СПИРАНЕ НА 6 БЛОК

30.10.2013

В 14.17 ч. на 30 октомври 2013 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян  поради сработване на  аварийната защита на реактора. Причината за сработването е  загуба на захранване на органите за регулиране мощността на реактора.

За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа и в близките населени места. Екип на атомната централа работи за установяване на причината за загубата на захранване. След отстраняването й, шести блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

 

Б.Р. Четиво за любознателните неспециалисти:

Ако правилно съм разбрал написаното, става въпрос за загуба на захранването на приводите на стъпковите електромагнити (привода ШЭМ). Следва опростена схема на захранването на един ШЭМ преди модернизацията в средата на миналото десетилетие. Идеологията се запазва и сега.

 

Всеки привод участва в управлението на мощността на реактора като придвижва борните пръти (кластери, погълтители) в активната зона (АЗ). Наричат ги още органи за регулиране (ОР). Колкото по-ниско в АЗ слизат погълтителите, толкова повече се забавя ядрената реакция, следователно и мощността на реакторната установка (РУ) се намалява.

Няма да влизам в подробности (материята не е елементарна), само ще кажа, че блокът с електромагнитите, който е надянат върху чохъла (защитната тръба), по магнитен път въздейства върху блока за преместването. Това е сложна механична система в която се движи щангата, в долния край на която се зацепва погълтителят.

Прекъсването на захранването на ШЭМ автоматично води до падане на щангата заедно с кластера в долно положение. При сработване на аварийната защита се обезточват автоматично всички приводи и всички погълтители падат в активната зона на реактора. Ядрената реакция се заглушава.

 

Захранването на органите за регулиране на системата за управление и защита (СУЗ) в АЕЦ “Козлодуй” става от Аппаратура силового электропитания органов регулирования системы управления и  защит (АСЭП ОР СУЗ), производство на украинската фирма “Радий” – Кировоград.

Апаратурата е предназначена за:

-         Обезпечаване на непрекъсваемо силово електрозахранване с трифазно напрежение 220 V и постоянно напрежение 110 V на ОР СУЗ за изпълнение на управляващи и спомагателни функции в проектните режими на работа на блока;

-         Прекъсване на захранването на ОР СУЗ по команди от аварийната защита, получени от който и да е от двата комплекта на системата за аварийна защита;

-         АСЭП СУЗ е разчетена да работи в непрекъснат режим, като е възможно извършване на техническо обслужване без да се нарушава работата на енергоблока.

Tags: ,

6 Responses to АЕЦ “Козлодуй” – СПИРАНЕ НА 6 БЛОК

 1. TSO on 31.10.2013 at 6:47

  По мое скромно мнение, тълкуването на събитието от страна на уважавания от всички нас Редактор е умерено погрешно.
  Нека допуснем, че информационното съобщение отразява напълно правдиво произтеклите събития и техния хронологичен порядък.
  Какво има там?
  1. …шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян поради сработване на аварийната защита на реактора.
  2. Причината за сработването е загуба на захранване на органите за регулиране мощността на реактора.

  Не съм 100% уверен дали има АЗ по загуба на захранване на ШЭМ, но логиката ми подсказва, че да се направи защита от действие на същата защита е алогично. Самата аварийна защита изпълнява действието си като снема захранването на ШЭМ и им дава възможност да паднат под собствената си тежест. Тук следва да отбележим сериозен напредък в падането… Имаше период, когато гравитацията бе слаба за този процес.
  Връщайки се към хронологията на описаното събитие виждаме, че имаме загуба на електрическо захранване и последващи събития, които довеждат до сработване на аварийната защита. Такива може да са „период“, „неутронен поток“, „налягане в ГПК“ и други. По представени в http://gikotev.blog.bg/drugi/2013/10/30/6-ti-blok-na-aec-quot-kozlodui-quot-spria-avariino-za-vtori-.1198782 графики, мощността на реактора е била почти 100%, което прави възможни някои от тези сработвания.

  Нека изчакаме съобщението на АЯР. Там вероятно ще видим и точната причина. Интересно е от чисто техническа гледна точка.

  • Красимир Христов on 31.10.2013 at 6:59

   Цитат:
   „Ако правилно съм разбрал написаното, става въпрос за загуба на захранването на приводите на стъпковите електромагнити (привода ШЭМ).“
   Тогава наистина падат всички погълтители. Физически това е равностойно на сработване на аварийната защита, по която и да е първопричина.
   Наистина, единствената достоверна информация, може да дойде от АЯР. Засега!!!

   • TSO on 31.10.2013 at 7:12

    Съобщението говори за последващо сработване. Ще изчакаме, ще прочетем.

 2. GA701 on 31.10.2013 at 18:02

  Винаги съм се чудил на тази мухоморка gikotev кой му плаща да ни облъчва постоянно с простотиите си?

 3. Росен on 02.11.2013 at 2:00

  Много интересно. Събирането на отделните мощности нещо не излиза ;)
  http://www.imagebam.com/image/fd4981285475905

  • TSO on 02.11.2013 at 8:52

   Сумата на числовите стойности е производство бруто. Товар е продажба на вътрешен пазар. Разликата е износ и собствени нужди за производството.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари