ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Два ядрени енергоблока са изключени заради урагана “Светият Юда”

30.10.2013

Операторът на АЕЦ „Дангенесс“ (Dungness) Енергийната компания EDFизключи и двата действащи енергоблока на централата, разположена в графство Кент, югоизточно от Лондон. Това решение беше взето заради урагана “Светият Юда”.

 

 

Както уточнява „Интерфакс“, позовавайки се на представител на EDF, изключването е станало поради лошите природни условия. Оперативният персонал на централата е реагирал, както трябва, и е извършено безопасно изключване.

В понеделник върху Великобритания връхлетя мощният ураган “Светият Юда”. В зоната на действието му вятърът достигна до 130 km/h. Има съобщения за двама загинали.

Също така се знае, че в Амстердам жертвите на бурята са,най малко, двама души. Според информация на местните СМИ, мъж и жена са били убити от паднали дървета. На амстердамската аерогара са били отменени няколко полета, като е възможно по-нататъшно отлагане или отмяна на полети. Прекъснати са били железопътните съобщения с някой от островите на Нидерландия. В понеделник е било забранено движението на велосипедисти.

Между другото, ураганът “Светият Юда” се отдалечава на север от Франция. Метеорологичната служба на страната е премахнала “оранжевият код” за предупреждение за три от регионите в северната част на страната – Бретан, Нормандия и Нор-па-де-Кале. Все пак стихията остави без електричество около 75 хиляди домакинства в северо-западна Франция.

 

АЕЦ “Dungness” е една от най-старите на острова. Състои се от две части (централи) DungnessAи DungnessB”.

АЕЦ “DungnessA” е с реактори тип «Магнокс» с газово охлаждане от въглероден двуокис (CO2). Активната зона на реактора се е състояла от няколко графитни пръта, като във всеки от тях е имало охлаждащ канал. Названието «Магнокс» произлиза от ядреното гориво, използвано в тези реактори. Като гориво е използван природен метален уран, който се е поставял в специална обвивка от магнезиев оксид. Централата е въведена в експлоатация през 1965 година. Централата е имала два енергоболка по 219 MWвсеки. На 31 декември 2006 година  централата е спряла производството на електроенергия.

АЕЦ “DungnessB” има два енергоблока с реактори AGR (подобренреактор с газово охлаждане) и електрическа мощност по 615 MW всеки, които са били въведени в експлоатация през 1983 и през 1985 година съответно.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари