ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – НАЭК Энергоатом – реши да продължи експлоатацията на горивото Westinghouse на трети блок на ЮУАЕЦ

28.10.2013

НАЭК „Энергоатом“,оператор на всичките 4 действащи АЕЦ на Украйна, в резултат на извършените проверки по време на ППР е разрешил да се продължи експлоатацията на горивото на американската компания Westinghouse на трети блок на Южно-Украинската АЕЦ, съобщиха от пресслужбата на централата.

 

 

Според съобщението, в активната зона (АЗ) на реактора вече са заредени 97 касети на руската компания „ТВЭЛ“ и всичките 66 топлоотделящи сборки (касети) Westinghouse, които се експлоатираха в предишната горивна компания.

През лятото на миналата година „Энергоатом“ беше принуден през лятото на миналата година да извади от АЗ горивото, производство на транс-националната компания Westinghouse, което се експлоатираше в рамките на търговския договор на два от блоковете на ЮУАЕЦ. Решението беше взето предвид откритите повреди на горивните касети, произведени в шведското предприятие на концерна. Експертната комисия, която обследва повредените горивни касети, установи, че причините за деформациите им са били конструктивни недостатъци.

Поредните проблеми с това гориво са възникнали и през това лято – „Энергоатом“ съобщи, че по време на ППР на втори блок на ЮУАЕЦ, който започна на 13 юни, специалистите са открили незначителни деформации и повреди по дистанциращите решетки на три от топло-отделящите сборки производство на Westinghouse.

“Всичките ТВС-W са херметични. Не е необходимо да бъдат заменяни. Доброто им състояние е потвърдено от резултатите на контрола на херметичността на топло-отделящите елементи (ТОЕ) и визуалния оглед, а също така и от резултатите от проверките на стенда за инспекция и ремонт”, – заявява заместник главния инженер на централата по ядрена и радиационна безопасност Дмитрий Соколов за резултатите от инспектирането на горивото Westinghouse на трети блок, цитиран от пресслужбата.

В съобщението още се казва, че Westinghouse води активна работа по усъвършенстване на горивото, предназначено за реакторите ВВЭР-1000.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари